Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-29

Stor framgång för Aktiespararna: ”Tydlig markering”

wysiwyg_image

Aktiespararna fick mycket av sin vilja igenom på Swedbanks årsstämma.
Centrala figurer i penningtvättshärvan nekades ansvarsfrihet.
– Det är en tydlig markering, säger organisationens vd Joacim Olsson. 

På Swedbanks årsstämma, som arrangerades i centrala Stockholm, stod det klart att förra vd:n Birgitte Bonnesen nekades ansvarsfrihet för 2019. 

I praktiken gick tidigare ordföranden Lars Idermark och tidigare vice ordföranden Ulrika Francke samma väg till mötes i och med att över 10 procent röstade emot ansvarsfrihet.

– I praktiken är det en nekad ansvarsfrihet, och en tydlig markering om att aktieägarna är missnöjda med deras arbete, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till TT. 

Aktiespararna har sedan länge drivit denna linje i processen som uppstått efter att härvan om misstänkt penningtvätt i Baltikum blev en verklighet. 

TT: Hur ser du på möjligheten för skadeståndsprocesser att inledas?

– Både enskilda ägare och styrelsen har ett år på sig att ta ställning till det, och det kan under året komma fram mer information. Vi har ännu inte sett vad de amerikanska myndigheterna hittar på, säger Joacim Olsson.

Joacim Olsson är dock besviken över att många storägare i Swedbank röstade för ansvarsfrihet. 

– Jag beklagar att många av de största ägarna väljer att fortsätta hålla den förra fursten om ryggen. Det är klart att många i den gamla styrelsen är nära många av de storägare som finns, och då är det svårare att städa uppifrån, säger Joacim Olsson till TT.

Författare Redaktionen