Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-02

Stora ambitioner för Softbank

wysiwyg_image

Japanska konglomeratet Softbanks grundare Masayoshi Son har stora planer för sitt imperium. Inom några år räknar han med att ha en kapitalförvaltningsverksamhet med hela 300 miljarder dollar (2.440 miljarder kronor) under förvaltning, skriver Bloomberg News.

Softbank uppges aktivt leta efter potentiella uppköpsobjekt i finanssektorn, och enligt anonyma källor är målet på sikt inställt på 300 miljarder dollar. I summan ingår Softbanks nuvarande teknikinvesteringsfond, Vision Fund, som i dagsläget är värd 93 miljarder dollar eller 760 miljarder kronor.

Ledningen för Softbank har på senare tid diskuterat flera olika möjliga investeringar i finanssektorn, allt ifrån att köpa upp traditionella kapitalförvaltare till mer äventyrliga varianter som att köpa in sig i stora private equity-företag, som till exempel KKR.

Tidshorisonten för Softbanks investeringar anges av Bloombergs källor till mellan fyra och fem år - det kan ses mot bakgrunden att Softbank för bara tolv månader sedan inte hade något kapital alls under förvaltning. Som jämförelse tog det för Blackstone Group, världens största alternativa kapitalförvaltare, hela 32 år att bygga upp de 371 miljarder dollar som bolaget numera har under förvaltning.

Kapitalförvaltningsbranschen är för tillfället under omvandling, där mindre spelare har svårigheter på grund av ökande prispress och det pågående skiftet från aktiv förvaltning till indexfonder.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.