Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-20

STORA ENSO: EFTERFRÅGAN PAPER VÄNTAS ÅTERHÄMTA 3–5% 2021

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efterfrågan på samtliga typer av papper har minskat under det tredje kvartalet, men under 2021 väntas efterfrågan komma tillbaka mellan 3 och 5 procent.

Det uppger Stora Ensos vd, Annica Bresky, under en telefonkonferens efter att bolaget tidigare på tisdagen kommit med kvartalsrapport.

Marknadsutsikterna för papper ser dock fortsatt märkbart dystrare ut och Stora Enso kan komma att utföra fler konverteringar utöver den som är pågående vid Uleåborg-bruket.

"Vi har sett en strukturell efterfrågenedgång på mellan 5-6 procent på årsbasis för papper. Jag förväntar mig att vi fortsatt kommer behöva anpassa oss till en lägre efterfrågan, dels genom konvertering av pappersbruken", säger Annica Bresky och fortsätter:

"Vi ser över möjligheterna att konvertera bruken om det kan göras till rimliga kostnader".

Stora Enso-chefen konstaterar även att nedstängningar av pappersbruk i värsta fall behöver göras, såtillvida det sämre marknadsläget kvarstår och inga andra bättre alternativ finns.

Stora Ensos produktionskapacitet för papper uppgår till omkring 4-5 miljoner ton per år. På en fråga från en analytiker under telefonkonferensen huruvida Stora Enso förväntar sig att kunna leverera dessa mängder till kunder eller inte, svarar Annica Bresky att bolaget kommer se till att fortsätta sträva efter en god konstandskontroll för pappersverksamheten och anpassa sig efter marknadsläget.

"Det är en osäker situation just nu. Självklart kommer vi anpassa oss till efterfrågan och se till att de pappersbruk vi har är konkurrenskraftiga. Det är lite tidigt att svara på nu, men vi kommer agera utefter marknadens utveckling", svarade Stora Enso-chefen.

Annica Bresky flaggar även för att bolaget konsekvent ser över hur pappersverksamheten passar in i Stora Ensos helhetsstrategi.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.