Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-21

STORA ENSO: STARKT RÖRRES DRIVET AV MATERIALS OCH FOREST - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stora Ensos operativa rörelseresultat blev 178 miljoner euro, vilket var klart över förväntan på 141 miljoner, och nästan i linje med det första kvartalet 2020.

"Givet rådande omständigheter tycker vi att resultatet för andra kvartalet är gediget. Det drivs av starka resultat i divisionerna Packaging Materials och Forest samtidigt som divisionen Wood Products levererade ett bättre resultat än väntat. Inom vår verksamhet har pandemin påverkat divisionen Paper mest med en accelererad strukturell nedgång för alla papperskvaliteter. Exklusive divisionen Paper låg vår operativa rörelsemarginal kvar på 13 procent, vilket visar på uthålligheten i våra tillväxtverksamheter", skriver Annica Bresky i vd-ordet.

Den operativa rörelsemarginalen blev 8,4 procent, att jämföra med väntade 6,6 procent. Omsättningen kom i linje med det väntade för det andra kvartalet.

Transformationsprojektet vid bruket i Uleåborg fortgår enligt plan och konverteringen till produktion av kraftliner kommer att inledas under fjärde kvartalet i år. För närvarande kommer 80 procent av Stora Ensos omsättning från dess tillväxtverksamheter och efter konverteringen kommer andelen från pappersprodukter att vara ännu lägre, framhåller Annica Bresky.

Eftersom volatiliteten i marknaden fortsätter och möjligheterna att se framåt därmed är begränsade uppger Stora Enso att det är viktigt att bolaget fortsätter att förbättra sin konkurrenskraft på kostnadssidan.

"Lönsamhetsprogrammet på 350 miljoner euro levererar enligt plan och vi lägger till åtgärder vid behov. Engångsbesparingar på 85 miljoner euro därutöver fortlöper även enligt plan. Målet är att uppnå dessa besparingar till slutet av 2021.

Stora Enso har en fastställd likviditetsbuffert på 2,1 miljarder euro för att vara finansiellt förberedda på potentiellt långvariga och djupgående effekter av covid-19 på den globala ekonomin", skriver vd:n, och tillägger att bolaget ökat fokus på kassaflödes och rörelsekapitalstyrning.

"Vi fortsätter att bygga uthållighet i verksamheten och jag är imponerad av de åtgärder som vidtagits inom hela organisationen", kommenterar Annica Bresky.

Under det andra kvartalets gång sänktes de löpande kostnaderna med cirka 40 miljoner euro. Inklusive engångsbesparingarna uppgick besparingarna under andra kvartalet 2020 totalt till 50 miljoner euro. Under 2019 uppnåddes besparingar i löpande kostnader på 105 miljoner euro och förväntningen är att nå upp till samma nivå av nya besparingar under 2020, framhåller bolaget i rapporten.

Stora Enso har under det andra kvartalet lanserat Avantforte, en livsmedelssäker kraftliner för wellpappförpackningar. Avantforte kommer att möta företagens behov av högkvalitativa, säkra och plastfria förpackningar som samtidigt förbrukar mindre material. En annan ny produkt är Performalight, en plastfri lättviktskartong för vikförpackningar i premiumkvalitet. Med Performalight kan koldioxidutsläppen i produktionen sänkas med upp till 70 procent jämfört med konkurrenterna, skriver vd i rapporten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.