Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

STORA ENSO: UPPREPAR PROGNOS OM HÖGRE OPERATIVT RÖRELSERESULTAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Massa- och pappersbolaget Stora Enso upprepar sin prognos att det operativa rörelseresultatet för 2021 kommer att vara högre än under 2020.

Det framgår av rapporten för det andra kvartalet.

"Den globala ekonomin genomgår en stark återhämtning från effekterna av pandemin och efterfrågan på Stora Ensos produkter, förutom grafiskt papper, fortsätter att vara mycket god", skriver bolaget.

Stora Enso slutförde besparingarna i lönsamhetsprogrammet på 400 miljoner euro i slutet av andra kvartalet 2021, vilket var två kvartal tidigare än beräknat. Från det att programmet inleddes har 510 miljoner euro, varav 410 miljoner euro i löpande kostnader, sparats.

Efter en enligt bolaget framgångsrik start av kraftlineranläggningen i Uleåborg nåddes nollresultat för operativt ebitda under det andra kvartalet. Det är tre kvartal tidigare än det ursprungliga målet.

I slutet av andra kvartalet nådde anläggningen också enligt plan full kapacitet. Den totala negativa påverkan på det operativa rörelseresultatet för 2021 förväntas bli mellan 20 och 25 miljoner euro.

"Det är väsentligt mindre än tidigare beräkningar på 40–50 miljoner euro", noterar bolaget.

Den totala negativa påverkan av underhållsstopp under det andra kvartalet uppgick till 136 miljoner euro. För det tredje kvartalet i år beräknas en negativ påverkan om 184 miljoner euro.
Författare Direkt-SE