Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-28

Stora förändringar i Consilium

wysiwyg_image

På onsdagen hölls årsstämma i Consilium som nästan förändrats till oigenkännlighet sedan förra årsstämman. Vad sägs annars om följande:

 

x  Divisionen Marine & Safety har sålts av för 3 miljarder, den stod för mer än 80% av bolagets omsättning.

 

x  Ordföranden sedan 2000, Carl Rosenblad, 85 år i år, avgick och lämnade över klubban till Erik Lindborg.

 

x  VD sedan 2000, Ove Hansson, gick i pension, ny vd blev Carl-Adam Rosenblad, son till just avgångne ordföranden.

 

x  Årets utdelning 17:- per aktie ger en utmärkt direktavkastning i förhållande till dagens slutkurs på 116:-, men eftersom man knappast kan sälja av någon division för 3 miljarder i år bör man inte räkna med samma utdelning nästa år.

 

x  Bolagsnamnet är sålt så det ska bytas, men man har inte kommit på något ännu. En extra bolagsstämma måste därför hållas före årsskiftet för att besluta i namnfrågan. Det som blev över efter försäljningen av Marine & Safety är en samling bolag som spretar en del, men efter kompletteringar och avyttringar kan det kanske bildas en bra helhet.

 

I koncernen ingår ett bolag i Norge, Optronics, som man hoppas ska kunna utveckla en optisk gasdetektor. Denna produkt hoppas man ska bli en framgångsfaktor.

 

Efter stämman bjöds utvalda aktieägare och gäster på en liten buffé med ädla drycker. Aktiespararnas ombud var inte utvald - varken som aktieägare eller gäst.

 

Consilium noterades genom Thomas Fischer Fondkommission 1994. Bolaget har varit en usel investering för oss aktiesparare som köpte vid introduktionen, men det har givit familjen Rosenblad en god försörjning. Kanske kan man räkna ut varför den nye vd:ns syster heter Thomasine?

 

Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.