Du är här

2018-02-12

Stora insättningar i fonder under januari

wysiwyg_image

I januari noterade fonder ett nettoinflöde på totalt 8,8 miljarder kronor. Störst insättningar gjordes i aktiefonder, följt av blandfonder. Däremot gjordes nettouttag från räntefonder.

Det framgår från månadsrapport från Fondbolagens förening.

Aktiefonder uppvisade ett nettoinflöde på 12 miljarder kronor och i blandfonder uppgick nettoinsättningarna till 2 miljarder. Däremot gjordes det nettouttag från penningmarknadsfonder (korta räntefonder) på 3,3 miljarder kronor och från obligationsfonder (långa räntefonder) på 1,5 miljarder kronor. Även hedgefonder uppvisade ett nettoutflöde på 0,7 miljarder kronor

"Vi har under lång tid varit bortskämda med en stadigt uppåtgående börs och under januari var inflödet till aktiefonder fortsatt stort. De flesta sparar långsiktigt och regelbundet i aktiefonder och det kan vara bra att lyfta fram det synsättet nu när vi i början på februari blivit påminda om att börsen både kan gå upp och ner på kort sikt. Hur börsturbulensen påverkar fondsparandet kommer vi först att se i statistiken under nästa månad", säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens Förningen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.