Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-10-06

Storägaren Erik Mitteregger uppmanar Ingka att rädda krisbolaget Urb-it

wysiwyg_image

Foto: Pressbild

Finansmannen Erik Mitteregger är femte största ägare i det krisande cykelbudsbolaget Urb-it. Nu kräver han att den näst största ägaren, Ikeasfärens investmentbolag Ingka, ansvarar för att rädda bolaget.

"Ingka måste ta sitt ansvar! Det blir annars svårt att fortsättningsvis lita på dem i ett investerarperspektiv", säger Erik Mitteregger till Di Digital. Tele2:s förre vd Lars-Johan Jarnheimer är numera ordförande för Ingka.

Bakgrunden är att Urb-it igår varnade för att rörelsekapitalet kommer vara förbrukat under fjärde kvartalet, trots att bolaget så nyligen som i slutet av september gjort en riktad nyemission på drygt 23 miljoner kronor som tecknades av Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Skandia.

Urb-its aktie rasade med 83% igår, tyngt av tvångsförsäljning av Lage Jonasons, storägare och styrelseordförande, innehav. Även vd Kevin Kviblad tvingades till en tvångsförsäljning. Försäljningarna har rapporterats till Finansinspektionens insynsregister. Aktien har nu fallit med 95% sedan årsskiftet.