Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-13

Storbanker pressar börsen

Stockholmsbörsen noterar något lägre kurser i den tidiga handeln på fredagen. Bankerna är sämsta sektor, där Swedbank har svagast utveckling efter sänkta rekommendationer från Macquarie och Deutsche Bank.

Storbolagsindexet OMXS30 var strax efter klockan 10 ned 0,2 procent till 1.642. Omsättningen var 3,9 miljarder kronor.

Efter en svag augustiförsäljning lyckades Clas Ohlson vända trenden i september. Månadens försäljning var upp med 5 procent totalt och steg 6 procent i lokala valutor. Förväntningarna låg samtidigt på en ökning om 2,1 procent för den totala försäljningen och en uppgång på 3,1 procent i lokala valutor, enligt SME Direkts prognossammanställning. Aktien belönades med en uppgång på över 5 procent.

Swedbank har fått en sänkt rekommendation av Macquarie till underperform från neutral. Swedbank och Nordea har samtidigt båda sänkts till sälj av Deutsche Bank. Swedbank trycktes ned 0,9 procent och Nordea backade 1,4 procent. Sektorkollegorna SEB och Handelsbanken var också ned med 0,9 respektive 1,2 procent.

Swedbank pekas av Deutsche Bank ut som den nordiska bank som är mest exponerad mot svensk bostadsmarknad och eventuellt medföljande marginalpress.

"Starka bostadsmarknader och den medföljande tillväxten i bostadslån har medfört att inte minst svenska bolåneföretag haft en mycket stark utveckling under de senaste åren", skriver Deutsche Bank.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har gått in som storägare i nischbanken Nordax med ett innehav motsvarande knappt 10 procent av kapitalet. Givet att Finansinspektionen ger sitt godkännande har Nordic Capital rätt att förvärva ytterligare drygt 5 procent av kapitalet med stöd av ett optionsavtal. Aktien steg med drygt 9 procent. På torsdagen steg Nordax med nästan 9 procent efter det blivit känt att Sampo gått in i Nordax.

Att Nordic Capital klivit in som storägare i Nordax nästan exakt samtidigt som Sampo "är en ren tillfällighet", enligt Kristoffer Melinder, vd på Nordic Capitals rådgivningsbolag.

"Men vi ser fram emot att dela synen på Nordax fortsatta utveckling med Sampo, som också är en framgångsrik aktiv ägare med stor erfarenhet i sektorn", säger han till Dagens Industri.

Efter torsdagens tillbakagång för oljepriset stiger oljepriset återigen på fredagen. Nordsjöoljan noterade en uppgång på 1,4 procent till 57:19 dollar per fat.

Shamaran har för första gången fått betalt för exporterad olja till den kurdiska regionsregeringen KRG. Betalningen uppgår till 1,8 miljoner dollar till Atrush-delägarna. Aktien stärktes med 1,5 procent.

ABG Sundal Collier har höjt bostadsutvecklaren JM till köp från behåll trots ny riktkurs om 280 kronor (300). Aktien sattes upp nästan 3 procent.

Statistik över bostadspriserna från Valueguard visar på en viss nedgång för september. Vidare skriver mäklarhuset Fastighetsbyrån i en kommentar med anledning av att Mäklarstatistiks data för september att bostadssäljare i Stockholm är ovilliga att acceptera lägre priser. SSM, Oscar Properties och Besqab har samtliga stor verksamhet inom Stockholmsområdet.

Skanska presenterade under morgonen två order från USA värda 540 respektive 350 miljoner kronor. Aktien klättrade upp 1 procent.

Eurocine Vaccines gör en företrädesemission om cirka 40 miljoner kronor för att finansiera sin fas 1/2-studie under influensasäsongen 2017/2018. Aktien rasade 26 procent.

Cherry har godkänts för notering på Stockholmsbörsen. Kasinobolagets aktie höjdes knappt 6 procent.

Cleantech-bolaget Climeon gör debut på First North med en miljardvärdering. Climeon tillhandahåller så kallade Heat Power-system som genererar el från spillvärme i varmvatten från industrier eller från lågtempererad geotermisk värme. Teckningskursen uppgår till 31 kronor per aktie. Aktien fick ett varmt mottagande av investerarna och var upp 39 procent till 43:20 kronor.

Mobilspelutvecklaren Weareqiiwi är också en nykomling på marknaden och börjar på fredagen handlas på Aktietorget. Teckningskursen låg på 6:40 kronor. Ännu bättre start fick Weareqiiwi med närapå en kursdubbling till 12:70 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.