Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-03-25

Storbolaget faller efter vinstvarning - analytikern kommenterar

wysiwyg_image

Komponentbrist och höga priser på insatsvaror pressar. Men är det värsta redan över för Husqvarna? Analytiker Carl-Henrik Söderberg ger sin syn på aktien.

Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, handlades som mest ned 6,5 procent efter morgonens vinstvarning. Ökade utmaningar i leverantörskedjan pressade Husqvarnas omsättning och resultat under första kvartalet.

Brist på vissa komponenter och längre ledtider gör att ledningen  förväntar sig koncernen kommer tvingas till en reducerad produktion för det första kvartalet. Denna utveckling påverkar i synnerhet robotgräsklippare och trädgårdstraktorer.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

  wysiwyg_image

  - Det är onekligen så att bolaget lider av ökade plast- och aluminiumpriser, och även högre priser på komponenter till bolagets produkter. Högre logistikkostnder och kanske framförallt högre energipriser borde rimligen även det kunna ha en fortsatt negativ påverkan på kostnadssidan framöver. Allt detta påverkar såväl omsättning som marginaler.

  Han fortsätter:

  - Prisökningar från Husqvarna själva kommer givetvis kunna försvara en del av kostnadsökningarna men det kommer inte att synas på en gång och frågan är också om prisökningarna ut mot kund kan täcka de högre kostnaderna fullt ut.

  Ser du en risk att fler bolag kommer se samma problem?

  - Ja, dessvärre är det här sannolikt något som fler kommer flagga för. Nolato gjorde det igår exempelvis. Å andra sidan borde marknaden vara rätt förberedda på detta, många aktier har gått svagt inför, så det behöver inte vara så att vi kommer se stora kursfall som en konsekvens av en sådan negativ nyhet.

  Mycket fokus på kostnader, kan även efterfrågan riskeras att mattas av?

  - Efterfrågan verkar vara fortsatt stark och den överfyllda orderboken stärker den tesen. Men samtidigt beror det också delvis på att bolaget inte kan producera i den takt de hade önskat. På grund av bristen på komponenter. Men som svar på din fråga, ja, jag tror att den risken finns. Husqvarna är just ett sådant som kan drabbas först när hushållens urholkade plånböcker hämmar konsumtionen.

  wysiwyg_image

  Hushållen utgör alltså en risk för Husqvarna, kan du utveckla?

  - Det skulle kunna visa sig vara så, ja. Jag menar helt enkelt att högre priser på energi, bränsle och matvaror tillsammans med stigande bolåneräntor gör att hushållen inte har samma konsumtionsutrymme som tidigare. Och sällanköpsvaror som just gräsklippare är typiskt en sådan produkt som kan påverkas negativt av detta. Jag tror att det kan bli ett återkommande tema för flertalet bolag under de kommande kvartalen.

  Vilka fler bolag skulle kunna vara i farozonen?

  - Det finns många bolag inom sällanköpsvaror som ligger lite i riskzonen. Båttillverkaren Nimbus eller Dometic, med utrustning till husbils- och båtmarknaden, skulle kunna vara två sådana exempel. Sällanköpsvaror är en sektor som historiskt påverkas mycket av såväl konjunktur som hushållens köpkraft.

  Husqvarna-aktien har fallit mycket nu, kan det trots allt vara läge att köpa in sig nu?

  - Jag tror att det finns bättre möjligheter på annat håll på börsen, osäkerheten och de många negativa faktorerna kommer sannolikt inte att släppa i första taget. På sikt är bolaget sannolikt en vinnare, en ESG-vinnare dessutom, och värderingen är idag låg.

  "Läget är ovisst"

  - Problemen som bolaget har idag är av övergående karaktär, vi vet bara inte hur lång tid det kommer ta att bli av med dem. Läget är ovisst. Risken är samtidigt överhängande att bolaget kommer att gå in i en negativ vinsrevideringscykel, alltså att vinsterna kommer att behöva justeras ner några gånger till, och då behöver aktien inte nödvändigtvis vara så billig längre.

  Han avslutar:

  - Aktier brukar sällan må bra när vinsterna justeras ner. Därför skulle jag inte köpa aktien idag, trots nedgången.

  Författare Redaktionen