Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-23

STORBRIT: BETYDANDE MOTSÄTTNINGAR KVARSTÅR - FROST

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är tyvärr tydligt att Storbritannien och EU inte kommer nå någon tidig överenskommelse om principerna för ett avtal under juli.

Det uppger brittiske chefsförhandlaren David Frost i ett uttalande efter senaste omgången av brexitförhandlingarna, enligt ett uttalande.

Vid ett möte i juni kom den brittiska regeringen fram till principer som krävs för att underbygga ett framtida avtal, hittills har EU:s förslag ännu inte levt upp till dessa principer och betydande meningsskiljaktigheter kvarstår.

"Specifikt har EU lyssnat på Storbritannien i vissa av frågorna som är viktigast för oss, särskilt om EU-domstolen, och vi välkomnar denna mer pragmatiska inställning", säger David Frost.

Storbritannien har vidare hört EU:s oro för ett komplicerat paket av avtal och är redo att överväga enklare strukturer förutsatt att det går att nå godtagbara villkor för att lösa dispyter samt översyn.

Det har hållits konstruktiva samtal om handel med varor och tjänster men betydande gap återstår på de svåraste områdena. Till dessa hör den så kallade jämna spelplanen och fiske.

"Vi har alltid varit tydliga med att våra principer på dessa områden inte bara är förhandlingspositioner utan uttryck för verkligheten att vi kommer att vara en självständig nation i slutet av övergångsperioden", säger David Frost.

När nästa förhandlingsomgång börjar kommer det vara omkring fyra månader kvar av övergångsperioden.

"Även om vi kommer fortsätta jobba mot ett avtal med EU måste vi ställa oss inför verkligheten att ett kanske inte nås och därför fortsätta förbereda för alla scenarion för slutet av övergångsperioden", säger han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.