Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

STORBRIT: EU-LÄNDERNA STÅR FAST VID FÖRHANDLINGSKRAV

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) De 27 EU-länderna ställde sig åter eniga bakom mandatet för brexitförhandlingarna med Storbritannien om den framtida relationen.

Samtidigt var länderna missnöjda med att britterna avlägsnar sig från riktlinjerna för relationen som parterna enades om i oktober ifjol i en politisk deklaration.

Det sade EU-minister Hans Dahlgren till journalister på tisdagen efter sitt videomöte med sina kollegor i andra EU-länder.

EU-toppmötet på midsommarafton kommer som hastigast att få en uppdatering om förhandlingarna.

"Det som irriterar oss mest på EU-sidan är att Storbritannien har fjärmat sig från den politiska deklarationen. Det var genomgående i diskussionen att det inte är roligt att se avsteg från till exempel rättvisa villkor, alltså level playing field", sade han.

EU:s krav på rättvis konkurrens avser förhindra att Storbritannien i framtiden ska konkurrera genom sänkta standarder för miljö, arbetsmarknad, skatter och statliga stöd.

I substans har inga framsteg gjorts i förhandlingarna. Tiden är nu knapp, eftersom Storbritannien sagt nej till en förlängning av övergångstiden. Övergångstiden löper ut vid årsskiftet.

I realiteten finns bara fyra och en halv månad kvar att förhandla på, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, eftersom tid behövs för i slutet för ratificering av avtalet.

Ändå sade Michel Barnier att han är optimistisk om att nå en överenskommelse, även om det blir svårt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.