Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-07

STORBRITANNIEN: HALVERAT ANTAL BESÖKARE I DETALJHANDELSBUTIKER

STOCKHOLM (Direkt) Antalet besökare i brittiska detaljhandelsbutiker har halverats, jämfört med 2019.

Det framgår av veckosiffror från British Retail Consortium, BRC, tillsammans med Shoppertrak.

I förra veckan öppnade skotska butiker upp efter att Wales varit öppet i en vecka och England samt Nordirland hållit öppet sedan mitten av juni.

Besökstappet i brittiska butiker var 49,6 procent under förra veckan, mot samma vecka 2019, endast en marginell förbättring mot rapporterade -53,4 procent föregående vecka.

"Det är fortfarande en lång väg tillbaka till normalitet för detaljhandelsindustrin. Ett par veckor efter att de flesta butikerna åter öppnat i England är besökarantalen fortfarande bara omkring hälften mot för ett år sedan", säger BRC-chefen Helen Dickinson i en kommentar.

Att pubar och caféer öppnade i lördags förefaller inte heller ha hjälpt den brittiska detaljhandeln. Mot veckan före var den genomsnittliga ökningen i butiksbesökare drygt 15 procent per dag, men knappa 10 procent i lördags.

"Ur ett europeiskt perspektiv är den brittiska återhämtningen fortsatt svag", framhåller BRC.

Helen Dickinson noterar att den brittiska finansministern på onsdagen väntas meddela om åtgärder för att stärka konsumenters efterfrågan. Detta anser hon är nödvändigt då Storbritannien annars riskerar att hamna efter i återhämtningen i kölvattnet av coronaviruset.

Andy Sumpter, konsult på detaljhandelsanalysfirman Shoppertrak, säger att de som söker sig till butiker i större utsträckning än tidigare förefaller ha ett mål med sitt besök. Men med de åtgärder som krävs för att begränsa smittorisken är kostnaderna högre kombinerat med att kunderna är färre. Pressen är således fortsatt stor på brittisk detaljhandelssektor, lägger han till.

Helen Dickinson påpekar att det redan varit butiker som tvingats stänga igen. Hon anser att det krävs stöd från politiskt håll för att skydda de miljontals personer som direkt och indirekt är anställda inom brittisk detaljhandelssektor.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.