Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-06

Stormsäkra portföljen med utdelningsaktierna

wysiwyg_image

Att bygga en investeringsstrategi kring utdelningsaktier passar utmärkt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta ditt kapital jobba för dig.

Tipsen för din utdelningsportfölj

Om du som investerare ogillar börsernas svängningar men ändå väljer att investera i aktier - då du vet att aktier är det tillgångslag som generererar bäst avkastning över tid - kan det vara läge att botanisera bland de mer ocykliska och stabila utdelningsbolagen på börsen.

Att bygga en investeringsstrategi kring utdelningsaktier passar utmärkt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta ditt kapital jobba för dig. Ser vi historiskt har utdelning varit en viktig faktor för den totala avkastningen för investerare på lång sikt och givet dagens låga ränteläge har utdelningar blivit allt viktigare för att förränta det satsade kapitalet

Läs även: Grundskola - att tänka på vid aktieköp

Genom att investera i utdelningsaktier utesluter du mer eller mindre tajmingaspekten i dina aktieaffärer och fokus läggs istället på den långsiktiga utdelningspotentialen hos bolagen.

Stabila utdelningsbolag med god historik

Som långsiktiga utdelningsjagare vill du äga stabila utdelningsbolag med en god utdelningshistorik. Stabila utdelningsbolag tenderar till att vara välskötta, mindre riskfyllda med en god resultat- och balansräkning och då de nästan aldrig sänker sina utdelningar är det nästintill en garanterad avkastning som tillfaller dig som investerare år efter år.

Att enbart stirra sig blind på en hög direktavkastning (utdelning per aktie/aktiekurs) vid byggandet av en utdelningsportfölj är en vansklig strategi då risken föreligger att du väljer bolag som inte motsvarar dina krav vad gäller kassaflöden, vinster och finanser. Det är viktigt att komma ihåg att ett bolags utdelning inte är huggen i sten och att det är intjäningsförmågan som styr utdelningen, innebärande att utdelningen kan såklart sänkas om bolaget i fråga börjar gå dåligt.

Därför måste också bolags- och markoanalysen göras. Innehar bolaget en stark marknadsposition, hur ser branschens potential och framtid ut? Gynnas eller missgynnas bolaget av rådande samhällstrender som exempelvis e-handel, en åldrande befolkning, en stark urbaniseringstrend eller det ökade fokus vi ser mot miljö och hållbarhet?

wysiwyg_image

Fokus på stabilitet och kontinuitet

I den föreslagna utdelningsportföljen ligger fokus på stabilititet och kontinuitet och bolagen som har valts ut har aldrig sänkt utdelningen och flertalet av bolagen har även höjt dem flera år i följd. Diversifiering är som vanligt viktigt att tänka på så genom att vi väljer flera olika bolag från flera olika branscher sänker därmed risken i portföljen.

Strategin medför visserligen att den totala direktavkastningen i portföljen inte blir lika hög som om vi enbart valt bolag med den högsta direktavkastningen just nu, men vi argumenterar för att över tid så är sannolikheten större att utdelningarna kommer att fortsatta att växa och därför kommer också det sparade kapitalet att växer mer med denna strategi. Dessutom får kurspotentialen anses vara högre bland dessa 10 välmående kvalitetsbolag än om vi satt ihop en portfölj med enbart fokus på högst direktavkastning.

Vi har därför valt ut dessa tio svenska bolag vars stabila intjäning, starka marknadsposition och höga utdelningar gör dem till fullgoda val i vår utdelningsportfölj:

Fastighetsbolagen Castellum (4%) och Hufvudstaden (3 %) är både verksamma inom hyresmarknaden för kommersiella fastigheter. En väldigt stabil bransch och bägge bolagen har sin exponering mot större, växande städer. Med stabila kassaflöden har bägge bolagen kunnat dela ut en hel del pengar till sina aktieägare och har nu höjt utdelningen 20 år i rad.

Axfood och ICA är två svenska jättar inom den svenska dagligvaruhandeln. Branschen är väldigt konjunkturokänslig till sin natur (vi måste ju alltid äta) och därmed är intjäningen väldigt stabil i basaffären vilket innebär stabila, höga utdelningar för oss investerare. Servettillverkaren Duni kvalar också in i portföljen med sin stabila verksamhet tillsammans med bra finanser och höga utdelningar, som dessutom aldrig har sänkts.

wysiwyg_image

För att få in lite industriexponering i portföljen har vi valt ut Beijer Alma. Ett kvalitetsbolag inom segmentet som med sin starka kassagenerering och låga skuldsättning kan dela ut en hög andel av vinsten till aktieägare. Förra året delas nästan 90 procent av vinsten ut och utdelningen har legat oförändrad eller höjts under de senaste 15 åren.

Telia-aktien liknar alltmer en obligation men tråkigt kan också vara bra. Ett överkapitaliserat Telia har också god potential till extrautdelningar flera år framöver.

Tobaksbolaget Swedish Match förtjänar också dem en plats i portföljen med sin defensiva karaktär på verksamheten. I över 20 år har bolaget antingen behållit eller höjt utdelningen.

Även om viss konjunkturrisk föreligger så är Handelsbanken en otroligt välskött bank och är exempelvis den enda av de stora bankerna som inte sänkte utdelningen under finanskrisen.

Sist men inte minst har vi teknikkonsulten Sweco som inte har sänkt sin ordinarie utdelning sedan 1999. Dessutom har extrautdelningar delats ut med jämna mellanrum.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.