Du är här

2018-02-06

Succé-vd:n Molin tar farväl med starkt kvartal: ”Fantastisk tid”

wysiwyg_image

Assa Abloy stänger igen 2017 snyggt och stiger på en dyngsur stockholmsbörs.
Nu tackar trotjänaren Johan Molin för sig – efter att ha levererat en kursuppgång på långt över 450 procent.
 – Jag kan inte vara annat än nöjd, säger låsjättens vd till Dagens Industri.

En era som sträcker sig över tolv år är slut inom kort.

Johan Molin har presenterat sin sista kvartalsrapport som koncernchef för Assa Abloy.

Nya utmaningar lurar runt hörnet för vd:n – som känner sig trygg med det bolag som han lämnar över till efterträdaren Nico Delvaux.

Det var under senare delen av 2005 som resan inleddes. Johan Molin satte i nyckeln, öppnade huvudkontorets dörr och tog över som vd för Assa Abloy.

På tisdagen redogjorde han för sin avslutande kvartalsrapport iklädd rollen som koncernchef. Både omsättning och rörelseresultat, 20,1 respektive 3,3 miljarder kronor, slog analytikernas förväntningar.

Låsjättens redovisning har tagits emot väl av marknaden. Vid 16-tiden är kursen upp nära 2 procent. Verkstadsbolaget är en av få ljuspunkter på en annars illröd och orolig eftermiddagsvariant av Stockholmsbörsen.

– Det ser klart gynnsamt ut när vi tittar framåt. Jag är positivt inställd till den utveckling som vi ser, säger Johan Molin till Dagens Industri.

”Kan inte vara annat än nöjd”

Sedan Johan Molin anslöt till Assa Abloy den 1 december 2005 har han levererat en enorm värdeutveckling till bolagets sparare. Totalavkastningen, med utdelningar inräknade, uppgår till mer än 460 procent. Kursen har stigit från 40 till över 170 kronor.

– Det har varit en fantastisk tid. Vi hade 25 miljarder i omsättning då (på årsbasis). Nu har vi 76 miljarder kronor. Sedan har även vinsten utvecklats starkt. Jag har haft en väldigt positiv resa på en svår marknad.

Johan Molin, som äger 2 miljoner B-aktier i Assa Abloy enligt bolagets webbplats, har själv blivit rik av framfarten.

– Börsvärdet har gått från cirka 36 till 200 miljarder kronor. Jag kan inte vara annat än nöjd. Inte minst eftersom jag själv investerade i aktien när jag började.

Ska lugna ned tempot

Den genomsnittliga tiden som vd för ett storbolag på den svenska börsen brukar vara omkring fem år. För Assa Abloy-chefen har perioden som verkställande direktör blivit mer än dubbelt så lång.

Johan Molin lämnar över koncernchefspositionen till Nico Delvaux, Assa Abloys nytillskott från finländska industrikoncernen Metso, i mitten av mars. 58-åringen är fortsatt ordförande i Sandvik, men tänker i övrigt arbeta aningen mindre i vår.

– Jag har fått erbjudanden, men har varit fokuserad på att göra en bra avslutning i Assa Abloy. Jag har gett järnet i 34 år och känner ingen press att hoppa på något nytt. Nu ska jag fundera lite och sedan komma igen framåt hösten, säger Johan Molin till Dagens Industri.

FAKTA

Assa Abloys fjärde kvartal 2017

Låsbolaget Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 3.359 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 3.281 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Rörelsemarginalen blev 16,7 procent, jämfört med förväntade 16,6 procent.

Omsättningen i kvartalet uppgick till 20.109 miljoner kronor. Analytikerna hade här räknat med 19.823 miljoner.

Utdelningen föreslås bli 3:30 kronor per aktie (3:00), att jämföra med förväntade 3:21 kronor.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.