Du är här

2017-09-04

Svag börsstart väntas

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt på måndagen efter att Nordkorea tidigt på söndagsmorgonen genomförde ett kärnvapentest och uppgav att det handlade om en avancerad vätebomb anpassad för en ballistisk robot.

Bland de marknadsaktörer Bloomberg News talat med gick åsikterna isär om hur pass allvarligt läget nu är och marknadsreaktionerna har hittills varit måttliga.

"Vi har inte sett några rejäla utförsäljningar och det antyder att det fortfarande finns en tro, eller kanske snarare ett hopp, att förnuftet ska segra", sade en förvaltare.

Samtidigt ser Nordkorea ut att förbereda ytterligare en robotuppskjutning, skriver Reuters på måndagsmorgonen med hänvisning till nyhetsbyrån Yonhap. Enligt nyhetsbyrån skulle det röra sig om en interkontinental robot.

Aktiviteten på finansmarknaderna väntas också hållas nere av att det är helgstängt i USA och Kanada för Labor Day.

De asiatiska börserna var överlag på minus på måndagen efter Nordkoreas kärnvapentest. På råvarumarknaderna noteras WTI-oljan runt oförändrat och Brent-oljan runt 1 procent ned. Basmetallerna är upp över hela linjen. Det amerikanska bensinpriset fortsätter att rekylera ner från de toppnoteringar som följde i spåren av stormen Harvey där översvämningar slog mot raffinaderikapaciteten.

Terminerna för tyska DAX, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och regionala Euro Stoxx 50 var ned mellan 0,5 och 0,8 procent kring klockan 8.40. OMXS30-terminen för Stockholm var då på minus 0,6 procent.

Bolagsnyheter:

* Lundin Minings vd Paul Conibear öppnar i en intervju med Dagens Industri för förvärv av sådan storlek att bolaget förändras i grunden.

"Nu, med den finansiella kapacitet vi har, är det möjligt för oss att göra affärer som förändrar Lundin Mining i grunden. Vi vill på några års sikt öka produktionen av basmetaller från 400.000 ton per år till 600.000-800.000 ton och vi vill helst växa inom koppar", säger Paul Conibear.

* Investeringsutgifterna för det norska storfältet Johan Sverdrup, där Lundin Petroleum är delägare, sänks ytterligare med 5 miljarder norska kronor till 92 miljarder. Det framgår av ett pressmeddelande från operatören Statoil på måndagsmorgonen.

Utbyggnaden kring oljefältet är nu färdigt till närmare 60 procent.

* Probiotikabolaget Probi tror inte längre att bolaget kommer att nå organisk tillväxt för helåret 2017 i och med att en av bolaget största kunder i Nordamerika fortsätter att dra ned på sitt lager.

* Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen, sjukvården omfattas däremot inte, rapporterade SVT på söndagen. För närvarande saknas det stöd för förslaget i riksdagen eftersom Alliansen och Sverigedemokraterna är emot det. Aktiepåverkan kan därför bli begränsad.

Bland Stockholmsbörsen välfärdsbolag hittas Attendo, Ambea, Engelska Skolan, Capio, Academedia, Dedicare och Humana. I samband med uppgifter i augusti om att regeringen och vänsterpartiet var överens i frågan pressades flera av välfärdsbolagen på börsen.

På rekommendationsfronten:

* Dagens Industri ger köpråd för Saab. Aktien har sedan toppen i juni tappat 20 procent. Det ger ett bra läge att komma in i ett tillväxtbolag med stigande marginaltrend, skriver DI.

* Nordea Markets återupptar bevakning av Lundin Petroleum med köprekommendation och riktkurs 220 kronor.

* Flera riktkurssänkningar har kommit för H&M:s aktie. Société Générale sänker riktkursen 167 kronor från 195 och rekommendationen sälj upprepas. Jefferies International sänker också riktkursen och då till 210 kronor, från 235, med upprepad rekommendation behåll. JP Morgan drar ned riktkursen för H&M till 185 kronor från 190 och upprepar rådet undervikt.

* Nordea Markets återupptar bevakning av Lundin Petroleum med köprekommendation och riktkurs 220 kronor.

* Pareto Securities sänker sin rekommendation för Klövern men behåller riktkursen. I JM drar Pareto ned sin riktkurs till 220 kronor från 260 och upprepar sälj.

* Börsveckan ger i senaste numret köpråd för Electra och SJR och säljrekommendation för Paynova. För Biogaia och Kabe ges rådet att avvakta. Tidningen ger även en uppdatering av sin utdelningsportfölj, där NP3, Peab och Resurs får lämna samtidigt som Electra, MQ och Swedbank tas in.

Catena Media, verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring av nätkasino, börjar på måndagens handlas på Stockholmsbörsens huvudlista efter flytt från First North.

Statistikagendan är tunn, som ofta på måndagar. PPI-siffror för EMU-området publiceras klockan 11.00.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.