Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-16

Svanberg säljer allt i AAK

Carl-Henric Svanberg har sålt hela sitt innehav, 200.000 aktier, i specialfettstillverkaren AAK under det tredje kvartalet.

Det visar ägardatatjänsten Holdings senaste sammanställning.

Den sålda posten motsvarar nästan 0,5 procent av aktierna i AAK och bör ha inbringat Carl-Henric Svanberg omkring 120 miljoner kronor.

Carl-Henric Svanberg, tidigare vd för Assa Abloy och Ericsson, är utöver ordförande i Volvo även styrelseledamot i Melker Schörling AB som är största ägare i AAK med nästan 33 procent av aktierna.

Hösten 2016 sålde Carl-Henric Svanberg omkring 1,8 miljoner aktier i Melker Schörling AB till familjen Schörling för omkring 1 miljard kronor. Vid försäljningstillfället lovade han publikt att investera en del av summan i investmentbolagets portföljbolag.

"För att skapa större framtida flexibilitet säljer jag dessa aktier i MSAB till familjen Schörling samtidigt som jag successivt över börsen köper aktier i de underliggande innehaven för huvuddelen av likviden. Jag har mycket stark tro på MSAB och dess bolag", sade Carl-Henric Svanberg vid det tillfället.

Enligt Holdings portföljsammanställning äger Carl-Henric Svanberg för närvarande 1,2 miljoner aktierna i Hexagon, en post värd cirka 489 miljoner kronor.

Under det andra kvartalet sålde han en post om 1,3 miljoner aktier i Hexpol som också ingår i Melker Schörlingsfären. Nu ser han alltså ut att han sålt även posten i AAK, en post som enligt ägarstatistiken köptes i slutet av 2016.

Nyhetsbyrån Direkt har, utan resultat, försökt komma i kontakt med Carl-Henric Svanberg för att få försäljningen i AAK bekräftad och för att ställa frågor om hans aktieinnehav. Minskning i ägarstatistik kan teoretisk även handla om att aktierna har lånats ut eller flyttats till kapitalförsäkring.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.