Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-23

"Svårt säga hur länge avvaktande marknad består"

wysiwyg_image

Det är svårt att säga hur länge det avvaktade läget på bostadsmarknaden kommer att bestå.

Det säger bostadsutvecklaren JM:s vd Johan Skoglund vid JM:s kapitalmarknadsdag.

Marknaden kommer inte att stå still, men det kommer att vara avvaktande en period, uttrycker han och pekar särskilt på läget i Stockholm och Uppsala.

Vid förra delårsrapporten uppgav JM att marknaden var avvaktande under slutet på sommaren, men att efterfrågan kom tillbaka och att det därefter hade fortsatt så. Marknaden är nu fortsatt avvaktande, men det ser ändå ganska okej ut, säger Johan Skoglund. Han uttrycker sig dock försiktigt när han svarar på en fråga om huruvida han står fast vid synen från förra delårsrapporten om att efterfrågan har förbättrats.

"Det är en avvaktande marknad", säger han och nämner att det kan se olika ut i olika projekt.

I grunden anser Johan Skoglund att det är bra att det råder en avvaktande period där marknaden städas upp lite grand. Det kan ge möjligheter att göra bra affärer under 2018, exempelvis om vissa utvecklingsaktörer avstår från att gå vidare med projekt som de har betalat handpenning på, framhåller han.

Samtidigt medger Johan Skoglund att det tar längre tid att sälja bostäder på en avvaktande marknad. JM ser en nedåtgående trend för andelen sålda och bokade bostäder i sina projekt. Andelen sjönk från 75 procent vid halvårsskiftet till 71 procent i slutet av det tredje kvartalet. Bolaget har tidigare beskrivit 60-65 procent som en normal nivå.

JM tror att andelen kommer att ligga på 60-65 procent, men trenden är nedåtgående, säger Johan Skoglund.

Enligt bostadsutvecklaren ger fundamenta stöd åt bostadsmarknaden, men en komplex bostadspolitik och ett likartat utbud är minusfaktorer när JM listar viktiga faktorer för bostadsmarknaden.

Kunderna vill ha långsiktiga spelregler och därför innebär diskussionerna om amorteringskrav och ränteavdrag en osäkerhet, enligt bolaget.

JM har tidigare räknat med 4.000 byggstarter i år, men hur bokningarna går är avgörande i sammanhanget, betonar Johan Skoglund.

Beträffande priserna på bostadsrätter på andrahandsmarknaden tror JM på ganska stabila priser på tolv månaders sikt, även om priserna på kort sikt kanske går ned 5 procent och kanske mer än så på vissa håll.