Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-08

Svårtydda fas 2-resultat från Saniona

wysiwyg_image

Forskningsbolaget Sanionas topplinjeresultat från sin fas 2a-studie för preparatet Tesomet i patienter med Prader-Willis syndrom stördes av de många avhoppen i studien.

Det är budskapet i det pressmeddelandet som skickades ut på måndagsmorgonen.

"Det lilla antalet patienter i studien och misslyckandet med en placebo och fyra behandlade patienter att slutföra studien omöjliggör betydelsefull statistisk utvärdering", skriver bolaget som betonar att resultaten därför ska tolkas med försiktighet.

I studien observerades dock en viktminskning samt "en anmärkningsvärd minskning av hyperfagi (överdriven hunger) under tremånadersstudien", skriver bolaget som samtidigt konstaterar att plasmakoncentrationerna av tesofensine var två till fyra gånger högre i denna studie än tidigare studier.

"De positiva och övertygande effektdata från denna fas 2a-studie är mycket uppmuntrande, eftersom den indikerar att Tesomet kan ge en kliniskt betydelsefull minskning av vikt och hyperfagi hos patienter med Prader-Willis syndrom. Biverkningar och antalet avhopp från studien var dock oroande", säger Sanionas vd Jørgen Drejer enligt pressmeddelandet.

Bolaget ska nu utvärdera potentiella uppföljningsstudier med en lägre dos Tesomet.

Studien hade ursprungligen totalt nio patienter inskrivna med Prader-Willis syndrom. Fyra patienter avslutade försöket.

Prader-Willis syndrom är en medfödd kromosomavvikelse som bland annat medför muskelsvaghet i bål och nacke vid födseln, kortväxthet, omåttlig aptit, fetma, låg produktion av könshormoner, stort sömnbehov och varierande grad av utvecklingsstörning, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.