Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

Svenska regeringen skjuter över målet med riskskattförslaget

Den svenska regeringens plan för en riskskatt på landets största inhemska banker och utländska bankers filialer är överdriven med tanke på befintliga finanskrisreserver och åtgärder för att minska regeringens ingripande i framtida finanskriser, skriver Nordic Credit Rating (NCR) i en rapport publicerad idag.

Förslaget skulle medföra ökade skatteutgifter för bankerna med sex miljarder kronor under 2022 och sju miljarder kronor årligen från och med 2023. Riskskatten sammanfaller med minskade betalningar till finanskrisreserver uppsatta för att begränsa regeringens egna förpliktelser i framtida finanskriser.

"Medan intäkterna från riskskatten är öronmärkta för försvaret är motiveringen fokuserad på de sociala- och ekonomiska konsekvenserna av kommande finansiella kriser," menar Sean Cotten, ratingchef på NCR.
Rapporten visar att den svenska regeringen redan är väl förberedd för nästa finanskris. Enligt en beräkning av NCR kommer den svenska regeringens finanskrisreserver att uppgå till mer än 135 miljarder kronor när de första riskskatterna betalas år 2022. Reserverna utgörs av resolutionsreserven, stabilitetsfonden och insättningsgarantifonden. Dessutom kommer bankernas ökade volymer av efterställd senior skuld att minska regeringens kostnader i framtida finanskriser.

Rapporten kan laddas ner gratis här: https://nordiccreditrating.com/sv/article/svenska-regeringen-skjuter-over-malet-med-riskskattforslaget

För mer information, kontakta gärna:
Sean Cotten, +46 735 600 337, sean.cotten@nordiccreditrating.com
Geir Kristiansen, +47 907 845 93, geir.kristiansen@nordiccreditrating.com

Om oss


Nordic Credit Rating AS är ett kreditvärderingsinstitut med huvudkontor i Oslo och kontor i Stockholm. Företaget utfärdar kreditbetyg på företag och finansiella institut inom Norden och baserar sina analyser på lokala insikter. Nordic Credit Rating är registrerat hos den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA).

Bifogade filer


Svenska regeringen skjuter över målet med riskskattförslaget

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.