Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-10-05

Svenskarna drar drastiskt ned konsumtionen

Nu drar svenska hushåll i handbromsen, enligt SEB-undersökningen Sparkollen.

Sparkollen, SEB:s undersökning som tittar på hushållens sparande, sjönk drastiskt under tredje kvartalet, från 9 enheter till 3.

Andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna, jämfört med det senaste halvåret, minskade till 20 från 22% från föregående kvartal. Andelen hushåll som planerar att spara mindre, minskade samtidigt från 13 till 17%.

”En tydlig majoritet av hushållen har en ganska avvaktande inställning till sparande det närmaste halvåret, vilket är en naturlig utveckling när plånboken behöver prioritera matkasse, elräkning och räntekostnader”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Andelen svenskar som har ett månadssparande minskade med 5 enheter till 86%. Dessutom har hushållen omfördelat sitt sparande från aktier till övriga sparkategorier. En genomsnittlig sparad hundralapp fördelas på 37 kronor på sparkonto, 21 kronor i amortering, 17 kronor i fonder, 11 kronor i aktier, 9 kronor i pensionssparande och 5 kronor på annat sätt.

Vidare visar undersökningen att andelen hushåll som planerar att konsumera mindre nu uppgår till 46%, 17 enheter mer än föregående kvartal. Andelen som planerar att konsumera mer minskade samtidigt från 14 till 6%.

”Efter nästan nio månader av stadigt urholkade plånböcker uppger nu hushållen att en kraftig neddragning av konsumtionen ligger i planerna det närmaste halvåret. Det är en dyster konjunktursignal för svensk ekonomi men samtidigt en utveckling som bör välkomnas av Riksbanken, som försöker att stävja inflationen med hjälp av räntehöjningar”, säger Américo Fernández.

Författare Elin Hanspers