Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-07

SVERIGE: ANTAR FORTSATT ATT ARBETSLÖSHET TOPPAR RUNT 11% - SEB

STOCKHOLM (Direkt) SEB räknar fortsatt med att arbetslösheten i Sverige drar upp ytterligare under hösten för att toppa kring eller strax över 11 procent vid slutet av 2020. Därefter bedöms arbetslöshetsnivån vända nedåt igen.

Det säger SEB-ekonomen Olle Holmgren till Nyhetsbyrån Direkt.

Det kan jämföras med att arbetslösheten, enligt SCB:s säsongsjusterade statistik, var 8,5 procent i maj.

Olle Holmgren framhåller att ekonomiska indikationer, såsom inköpschefsindex, börjar visa tecken på en ekonomisk vändning i både Sverige och andra länder. Samtidigt har det skett ett historiskt stort antal permitteringar under krisen.

"Det har skett 500.000 permitteringar, motsvarande 10 procent av arbetskraften", säger Olle Holmgren med tillägg att uppsägningar av tidigare permitterat folk är en del i att SEB väntar sig att arbetslösheten fortsätter upp under hösten.

Han lägger till att anställningsplanerna fortsatt var "nedtryckta" i KI-barometern för juni.

Arbetsförmedlingens veckostatistik visade på måndagen att varslen "endast" var drygt 1.400 under förra veckan, den lägsta nivån sedan vecka 10 då den veckovisa varselstatistiken började att publiceras. Sedan dess - inledningen av mars - har det sammanlagt skett nära 90.000 varsel.

"Även om förra veckans varsel inte var så höga för att vara under coronakrisen är det en betydligt högre veckosiffra än vanligtvis", säger Olle Holmgren som resonerar i banor av att det kan vara lugnare på varselfronten under sommaren.

Permitteringar har inte minst skett i arbetskraftsintensiva branscher som hotell och restaurang.

"Turismen börjar komma i gång lite men kan bedömas vara nedtryckt under ett tag framöver", fortsätter han.

Även om det skett vissa återöppningar av ekonomier och gränser befarar han att turistindustrin inte fullt ut kan komma tillbaka före ett vaccin finns på plats.

I veckan väntar, på torsdag, SCB:s statistik över hushållskonsumtionen i maj. I april var nedgången 10 procent jämfört med samma månad 2019.

"En nedgång om 10 procent är väldigt mycket. Det finns utrymme för viss återhämtning. Sättningen inom detaljhandeln är mild, medan tjänstekonsumtion såsom resor har försvunnit", fortsätter SEB-ekonomen.

De medlen som hushåll inte lägger på resor kan fortsatt i stället tänkas spenderas på reparationer av egna hem. Samtidigt har inte heller några signaler om en ny inbromsning på bostadsproduktionen kommit. Situationen för byggsektorn ser sammantaget ganska bra ut i nuläget, ur ett konjunktur- och arbetsperspektiv, anser Olle Holmgren.

Förlorad konsumtion från turister till förmån för konsumtion av varaktiga varor riskerar dock att skapa vissa sysselsättningsproblem då utläggen inom personalintensiva branscher som hotell och restaurang minskar.

En ökad arbetslöshet tenderar i sin tur att medföra viss påverkan på bostadsmarknaden. Än så länge har dock bostadspriser hållit uppe bättre än vad som kunnat befaras, framhåller Olle Holmgren.

Riksbanken bedömer i sitt sämre scenario att arbetslösheten toppar på 10,6 procent. Centralbanken ser också en risk för att arbetslösheten biter sig fast på högre nivåer till följd av coronakrisen, framgick av den penningpolitiska rapporten som släpptes i förra veckan.

Riksbanken spår också att KPIF-inflationen ligger under målet om 2 procent både i år och 2021. Olle Holmgren noterar att Riksbankens reviderade inflationsprognoser ligger nära SEB:s inflationsbedömning. Han tror att Riksbanken kommer att fortsätta jobba med sin balansräkning och att de kvantitativa lättnaderna kan bli ytterligare lite större samt hålla i under en längre period än vad som det hittills har flaggats för.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.