Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

SVERIGE: DELTAVARIANTEN OROAR MEST JUST NU – CARLSON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den så kallade deltavarianten av coronaviruset, som först observerades i Indien, oroar mest just nu runt coronapandemin.

Det sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff tillsammans med socialministern Lena Hallengren på torsdagseftermiddagen.

"Högst sannolikt finns denna i de flesta regioner", sade han med tillägg att denna virusvariant förefaller mer smittsam.

Han påpekade att det är viktigt att fortsätta följa råd och regler samt att vaccinera sig med syfte att undvika en omfattande samhällsspridning av deltavarianten.

Tillsammans med Lena Hallengren framhölls att alla, även vaccinerade, behöver förhålla sig till restriktioner såsom att hålla avstånd och undvika trängsel.

"Restriktionerna ska följas fram till det att de upphävs. De ska följas av alla", sade Lena Hallengren med påpekande att folk bör undvika midsommarfiranden och inte minst inomhus.

I nuläget har drygt 50 procent av den vuxna befolkningen fått åtminstone en vaccindos, detta väntas öka till 75 procent till mitten av juli. Målet om att samtliga vuxna ska ha erbjudits vaccinering i början av september står fast.

"I snabb takt genomförs den största vaccinationskampanjen i svensk historia", sade Lena Hallengren med konstaterande att virusspridningen samtidigt fortsätter att minska.

EMA godkände för några veckor sedan vaccinering av barn som är åtminstone 12 år gamla. Enligt Johan Carlson tittar man på detta från svenskt håll och ska återkomma i frågan.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.