Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-08

SVERIGE: INDIKATIONER PÅ STARK START AV 3 KV - CHEFEKONOM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den julistatistik som presenterats indikerar en stark start på det tredje kvartalet.

Det säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det ser ju väldigt starkt ut som ingångsvärde för kvartalets tillväxtutsikter", säger han.

Baserat på julistatistik som inkommit såsom arbetade timmar sedan tidigare och onsdagsförmiddagens konsumtionsdata samt BNP tycker han att Danskes prognos om en BNP-tillväxt på 2 procent i det tredje kvartalet, mot det andra kvartalet, håller väl. Därefter räknar banken med att den svenska ekonomin växer omkring 1 procent i fjärde kvartalet.

"Inkommande data visar på en bra fart i ekonomin men är inte en grundval för att dra upp prognoserna ytterligare", säger han.

Michael Grahn noterar att detaljhandelsutvecklingen och bilregistreringarna i juli varit på den svaga sidan. Det som stöttade BNP i juli, upp 0,5 procent mot juni, och hushållskonsumtionen, upp 0,7 procent mot månaden före, var sådant som hotell-och restaurangtjänster.

"Håll-dig-borta-konsumtion är det som stiger", anger Michael Grahn som därmed resonerar att en del av återöppningen i samhället som kommer inför oktober kanske redan har skett ur ett större ekonomiskt perspektiv på restauranger.

Angående att han tycker att Danskes prognoser från juni fortsatt känns rimliga anger han att det på nedsidan även finns problem i form av komponentbrist. Bilden av den ekonomiska utvecklingen i Sverige är alltså lite mer blandad än vad vissa starka indikatorer ger vid handen, resonerar han.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, skriver i en kommentar att juli-BNP var stark när tillväxtmotorn flyttat från tillverknings- till tjänsteindustrin. Orderindikatorer och flaskhalsar befaras hämma tillväxten i tillverkningsindustrin in i 2022. I den andra vågskålen räknar Handelsbanken med förnyad fart i tjänsteindustrin när den ytterligare återöppningen sker.

"Att det fjärde steget av fem i bortplockandet av restriktioner sker i slutet av september kommer att ge ytterligare bränsle i skiftet från varor till tjänster och stötta den fortsatta återhämtningen", skriver Johan Löf.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.