Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-07

SVERIGE: PRODUKTIONSDATA INDIKERAR FALLET ÄR ÖVER - DANSKE BANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Såväl näringslivets produktion i maj som statsbudgetens utfall i juni talar för att det stora fallet i den svenska ekonomin är över och att det nu stundar en återhämtning.

Det säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Man får läsa det positivt på så sätt att produktionsdata visar att det stora tappet i april bromsas upp i maj. Visserligen sjönk produktionen lite men tillsammans med att industriorder är på väg upp är det en ganska tydlig indikation på att fallet är över och att man nu kan börja tro på en återhämtning", säger han.

Produktionen i näringslivet sjönk visserligen 0,4 procent i maj jämfört med i april, men nedgången var marginell jämfört med det tidigare fallet. I årstakt sjönk produktionen 10,0 procent, svagare än -9,4 procent i april, men Michael Grahn påpekar att det ändå var positivt att nedgången för industrin mildrades, till -15,5 procent från -16,5 procent. Dessutom steg industrins orderingång 4,5 procent i maj, från april.

"Detta är positivt för industrin", säger han.

Han tillägger att även Riksgäldens månadsutfall för juni var en positiv läsning för ekonomin. Underskottet blev 56,5 miljarder kronor, klart lägre än väntade 70,5 miljarder, och det var skatteintäkterna som överraskade på uppsidan.

"Det är företagens skatteinbetalningar som för andra månaden i rad överträffar prognosen. Det måste man rimligen tolka som ett positivt tecken, om företagen inte utnyttjar möjligheten att skjuta upp skatt i den utsträckning som man trott. Det pekar också på att det finns liv och rörelse i den svenska ekonomin", säger han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.