Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

SVERIGE: STABILA UTSIKTER FÖR AAA-BETYG TROTS CORONA - SCOPE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Coronakrisen har påverkat de nordiska ekonomierna på ett signifikant sätt. Med tack vare starka offentliga finanser inför krisen leder stimulansprogram och ökade statsskulder inte till någon större försämring av kreditvärdigheten för de nordiska länderna.

Det skriver kreditvärderingsinstitutet Scope i en analysuppdatering samtidigt som betyget AAA med stabila utsikter upprepas för Sverige, Norge och Danmark. Finland får betyget AA+ med stabila utsikter upprepat.

"Danmark och Norge har hittills hanterat krisen på ett lovvärt sätt och återöppnar nu. Dessa länder kommer ändå att få se en rejäl ekonomisk nedgång under 2020. Sverige har visat tecken på större motståndskraft med en relativt måttlig BNP-minskning 2020 till följd av de mindre restriktiva åtgärderna för att förhindra virusspridningen", fortsätter Scope.

Sverige har fått betala ett pris i form av ett högre antal döda liksom en hämmad återhämtning då hälsokrisen förblir olöst. Under 2020 räknar Scope med att svensk (real) BNP minskar drygt 3 procent i år medan budgetunderskottet väntas bli drygt 6 procent varpå statsskulden som andel av BNP ökar till 42 procent.

Både i Danmark och Norge väntas motsvarande BNP-tapp bli cirka 4 procent i år och även dessa länders statsskuld antas växa till cirka 42 procent av BNP under 2020. Nästa års tillväxt väntas bli något större i dessa länder jämfört med de dryga 2 procenten som antas för Sverige under 2021.

Finland har fått ner statsskulden under EU-kritiska 60 procent av BNP. Denna kvot väntas till följd av coronakrisen öka till cirka 70 procent. Därmed tror Scope att det kommer att krävas en finanspolitisk konsolidering i landet med syfte att stärka hållbarheten för statsskulden efter denna kris. Finsk BNP väntas backa 5 procent i år och öka 3,5 procent 2021.

"Kontraktionen under 2020 är den skarpaste i de fyra nordiska ekonomier som vi analyserar i denna rapport. Samtidigt är den bedömda produktionsminskningen relativt beskedlig jämfört med många andra europeiska ekonomier som Frankrike, Italien eller Spanien", skriver Scope.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.