Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-08

Sveriges bagare & konditorer: Veganska Kål me Morot är vinnare av Mack-SM 2019

Kål me Morot är namnet på Sveriges godaste macka 2019. Det avgjordes
under fredagens intensiva final i Mack-SM där Viktor Lind från
Älmhult tog revansch och kammade hem vinsten. Med fokus på smak och
textur bjöd han både juryn och publiken på en extravagant vegansk
lunchmacka.

Vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp,
karamelliserad lök och dragonpicklad morot är bara några av
ingredienserna som utgör Sveriges godaste macka. Det stod klart när
mackan Kål me Morot, skapad av Viktor Lind, vann fredagens final i
Mack-SM 2019 som gick av stapeln på Stockholm Food & Wine. Viktor
kommer från Älmhult men bor idag i Malmö där han är delägare och kock
på Scandwich.

Juryns motivering lyder:

- Beskt, syrligt, salt och sött i kombination med olika konsistenser
låter som kaos i munnen men kan bevisligen också bli en finstämd
smakexplosion. Det märks att vinnaren har varit väldigt noggrann och
ägnat mycket tid både på att utveckla nya nyanser i smakerna och att
skapa en ståtlig macka som utstrålar självförtroende.

Viktor är utbildad kock och deltar i Mack-SM för andra gången.
Inspirationen hämtade han från den rådande hösten vilket märktes
tydligt i användandet av portabellosvamp, grönkål och morot.
Målsättningen var att skapa en vegansk smakexplosion med en en bra
balans mellan sött, salt, syrligt samt det feta, vilket han lyckades
med genom att addera syltad citron och svartvinbärspulver samt toppa
med puffade bondbönor.

- Det här känns såklart jättekul! Det betyder mycket att få ett kvitto
på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att
vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en
macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara. Nu ska jag fira
med fest, alla finalister ska äta gemensam middag och sen får vi se
var kvällen tar oss, säger Viktor Lind, vinnare av Mack-SM 2019.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare &
konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets tävling
visade finalisterna på ett genomgående hållbarhetstänk där det
klimatsmarta brödet kompletterats med fyllningar av växtbaserade och
lokala råvaror. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett
helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är
såväl nyttig som mättande.

- Det är roligt att finalisterna i Mack-SM utgått från det faktum att
bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta och att de haft
klimatfokus även när de skapat fyllningar. Vinnarmackan Kål Me Morot
är ett kvitto på att bröd och mackor inte bara är ett gott
lunchalternativ - det är också nyttigt och ett klimatsmart
alternativ, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen
Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20
stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån
kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.

Resultat Mack-SM 2019

1. Kål me Morot, en macka med stor variation av texturer och smaker.
Mackan består av vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad
portabellosvamp och dragonpicklad morot samt toppas med puffade
bondbönor och svartvinbärspulver. Skapad av Viktor Lind som är
delägare och kock på Scandwich i Malmö.

2. Grantopp, en vegetarisk macka bakad på gårdagens bröd. Den
innehåller bland annat belugalinser, romanesco, morötter, fänkål och
bladpersilja. Skapad av Cornelia Malm som äger och driver Björns
Konditori i skånska Vellinge.

3. Pea PowerPlant, en macka som ska symbolisera framtidens mat och
har minimal klimatpåverkan. Den innehåller bland annat grön ärtröra,
fänkålslaw på mjölksyrad fänkål samt sotade morötter. Mackan serveras
omsluten av ett ätbart papper. Skapad av Gabriel Olsson som arbetar
som frilansande bagare.

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:

SOS, en macka som tar vara på det gamla genuina i sill och potatis som
vi överlevt på under nödåren. Mackan består av smörstekt
dubbelpanerad matjessill, skivad potatis, confiterad äggula, brynt
smörmajonnäs samt stenbitsrom serverad på en rågbrödskaka. Skapad av
Jeanette Ekerås som driver och arbetar som bagare/konditor på hennes
egna café, Mormor Bettys Kringlor.

Pumpalicios, en glutenfri fröfralla med vegetariskt och säsongsbetonat
pålägg. Den innehåller en het pumparöra gjord på picklad habanero,
pumpachips, tomat och picklad rödlök. Mackan toppas med rostade
pumpakärnor och pressad citron. Skapad av Frida Brolin som arbetar på
Kosterheds Konditori i Solna.

Celiakis Veggi Wrap, en glutenfri och vegetarisk wrap skapad för att
så många som möjligt ska kunna äta den. Den består av hummus, stekt
halloumi och picklad rödlök, allt omslutet av ett glutenfritt
tunnbröd. Skapad av Stina Olovsson som arbetar som kallskänka på Nya
Lennarts Konditori i Eksjö.

Välkommen ut, en macka inspirerad av naturen med rårörda lingon och
friterad lav. Mackan består även av ärtpesto, friterad löpeld,
senapscréme, picklad kålrot och coleslaw. Skapad av Sandra Granström
som arbetar på Polarbröd AB.

September, en stenugnsbakad surdegssnibb med fänkål och dillfrö. Den
innehåller en vegansk skagenröra med tofu och äggfri majonnäs samt
toppad av dillsyrad fänkål, tångrom och krispsallad. Skapad av Marika
Karlsson som äger och driver Marikas Café & Inredning i Norrköping.

Juryn som bedömde mackorna bestod av:
Juryordförande Peter Halldén, ägare av Peters konditori i Falkenberg
och mångårig internationell bageridomare

Mikaela Fischerström, vinnare av Mack-SM 2018
Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017
Jesper Långström, utbildningsansvarig på branschorganisationen
Sveriges bagare & konditorer

Gabriella Strömberg, teknisk resurs MAT, KåKå, huvudsponsorer för
Mack-SM

Olga Grönwall, grundare av Mäckish
Om Mack-SM
Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste
och trendigaste lunchmacka. Sveriges bagare & konditorer är
branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige
och har ca 400 medlemsföretag. Segraren i Mack-SM 2019 vinner ett
stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat
utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor
finns på www.macksm.se.

Martin LundellVD08 762 67 94martin@bageri.se

Branschorganisation för bagerier och konditorier Sveriges bagare &
konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige.
Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att
främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges
bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt
organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets
Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare &
konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och
Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer
information: www.bageri.se

-----------------------------------------------------------
https://news.cision.com/se/sveriges-bagare---konditorer/r/veganska-kal-m...
https://mb.cision.com/Main/12491/2956264/1138292.pdf

Författare Cision News

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.