Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-06

Swedbank: Nu finns det risk för en ny käftsmäll

wysiwyg_image

Swedbanks chef över strategi och aktier, Mattias Isakson, spår i en analys i Aktiellt att det pågående björnmarknadsrallyt nu är på väg att ta slut.

”Risken att optimismens återkomst har gått lite för snabbt ser vi som överhängande. Årets julklapp till marknaderna har redan kommit och vi ser begränsat utrymme för att det blir fler”, säger han i analysen i Aktiellt.

Isakson konstaterar vidare att konsensus på marknaden är att det ska ske en tydlig avmattning i ekonomin, men han ser inte att det faktumet har prisats in på marknaden just nu.

”När verkligheten kommer ikapp kan aktiemarknaden få en ny smäll samtidigt som de långa räntorna kan fortsätta ner. Vi minskar därför aktieexponeringen till förmån för ränteplaceringar”, säger han.

Han berättar vidare att Swedbank sänker aktier till taktisk undervikt, efter att börserna världen över gått starkt sedan mitten av oktober.

”En initial optimism är befogad, då vi sannolikt är i slutfasen av centralbankernas räntehöjningscykel. Men givet den fortsatt stora osäkerheten kring makrodata, centralbanksagerande och dystra tillväxtutsikter har risken för bakslag nu ökat”.

Mattias Isakson säger att nu kommer fokus i stället att skiftas mot den realekonomiska avmattningen. Och där befarar Swedbank att marknaden inte har tagit höjd för den nedgång som kommer att materialiseras och tydliggöras under inledningen av 2023.

”Andra tillgångsslag är relativt mer intressanta. Marknaden rör sig snabbt och vi kan snart hamna på nivåer där det är mer intressant att addera risk”, avslutar han.

Författare Eric Emanuelsson