Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-03

Swedbank: PMI-tjänster sjönk i oktober till 68,0: fortsatt hög fart i tjänstesektorn

· Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) noterades i oktober till 68,0 från 69,6 i september. Det är långt över det historiska snittet (56,0) och befäster bilden av en fortsatt stark tjänstekonjunktur och som allt tydligare sätter avtryck på arbetsmarknaden men också i tjänsteföretagens affärsplaner, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

  • Tre av fyra delindex i PMI-tjänster backade i oktober. Den nedgången drevs av orderingången för följt av leveranstider och affärsvolym. Delindex för sysselsättning gick mot strömmen och nådde den högsta nivån sedan hösten 2018, vilket visar att nyanställningsbehovet i tjänstesektorn har stärkts ytterligare under hösten.
  • Index för leverantörernas insatsvarupriser i tjänstesektorn nådde en ny rekordnivå i oktober (90,3) samtidigt som index för leveranstider noterade den nästa högsta nivån i indexets historia (86,6). Störningar i leveransflödena har blivit en växande utmaning även för tjänsteföretagen men också en väckaklocka om att säkra och se över företagets leveransstruktur, säger Jörgen Kennemar.
  • Silf/Swedbanks PMI-Composite index sjönk till 67,0 i oktober från 68,2 i september och är fjärde högsta nivån i indexets historia. Det visar att expansionen näringslivet är fortsatt utbredd även om det finns tecken på att expansionstakten har börjat plana ut.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen för PMI-tjänster gjordes mellan 10-27 oktober.

Nästa publicering av Inköpschefsindex - tjänster och PMI-Composite: fredagen den 3 december 2021

Kontakt:
Jörgen Kennemar, Swedbank Group Corporate Communication, tfn 070-643 83 29, jorgen.kennemar@swedbank.se
Anna Sjöblom, Silf, tfn 073-518 70 11, ansj@silf.se
Ralf Bagner, presskommunikatör Swedbank, tfn 073-042 16 49, ralf.bagner@swedbank.se

Författare Cision