Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-27

Swedbanks stora utmaningar

wysiwyg_image

BOLAGSBEVAKNINGEN. Kundnöjdhet, bolånemarknaden och säkerhet var i fokus på Swedbankstämman.
”Konkurrensen är stenhård” säger koncernchefen Birgitte Bonnesen.

Inte oväntat innehöll Swedbankstämman frågor relaterade till Nordeaflytten. Stannar ni i Sverige av nationalistiska skäl, var exempelvis en fråga som ställdes.

Styrelseordföranden Lars Idermark var tydlig i sitt svar:

”Vi har inga planer på att lämna Sverige. Det är inte bara pengar och kapital det handlar om. Rent allmänt kan man tycka att det är tråkigt när en storbank lämnar landet.”

Swedbank fick också frågan om man vann kunder som följd av Nordeaflytten.

”Vi kommer inte att svara på om vi får nya kunder, men alla kunder är välkomna i Swedbank”, sade bankens strålande glada verkställande direktör, Birgitte Bonnesen, på stämman som ägde rum under torsdagen den 23 mars på Cirkus i Stockholm.

Bonnesen beskrev konkurrentsituationen på den svenska bankmarknaden som ”stenhård”:

”Det är ett brett spektra. Alla ska känna sig välkomna. Vi är i dag den enda banken som har bredden. Vi står för det, på riktigt. Andra kräver att vi måste stå för det på ett visst sätt.”

Bonnesen pekade också på andra utmaningar:

”När vi ser nya idéer, då försöker vi titta på dem. Vi har sett aktörer som försöker och inte har förstått hur komplext det är. Då vänder konkurrenten och blir teknikleverantör istället. Då kan vi mötas i ett samarbete. Det är en otroligt dynamisk marknad att arbeta i, Sverige. Det är ett innovationsland. Den kraften finns här och vi ser den.”

Den specifika frågan om konkurrensen från småaktörer som vill slå sig in på bolånemarknaden togs upp av Aktiespararna.

I replik sade Aktiespararnas ombud, Åsa Wesshagen:

"25 000 kunder har, på mycket kort tid, anmält intresse för Avanzas nya bolån. Nykomlingen Enkla snyltar på Swedbanks anställdas arbete genom att ta över de lånevillkor som Swedbank haft, exempelvis vad gäller amorteringskrav. Det är anmärkningsvärt! Kan ni kommentera det?"

Birgitte Bonnesen svarade kort, men kärnfullt:

”Vi får se hur vi ska agera och hur myndigheterna agerar också.”

Aktiespararna tog även upp frågan gällande mångsyssleri som man anser att Lars Idermark göra sig skyldig till då han är VD för Södra Skogsägarna samtidigt som han är ordförande i Swedbank. Åsa Wesshagen meddelade att förbundet lade ner sina, Fonden Topp Sveriges och Fonden Aktiespararna Direktavkastnings röster i frågan om Lars Idermarks ordförandeskap.

Kundnöjdheten var annars en fråga som många småsparare tog upp på Swedbankstämman. Den låga kundnöjdheten är uppenbart ett orosmoln, sett ur aktieägarnas perspektiv.

Swedbank för sin del oroade sig mest rörande säkerheten. Ingens stämmodeltagare fick för övrigt stiga upp i talarstolen ”av säkerhetsskäl”.

Swedbanks vd berättade att banken dagligen attackeras av sådana som försöker ta sig in i datasystemet. Digitaliseringen innebär nya risker som kan drabba kunder och säkerheten.

”Vi bedriver en omfattande bevakning för att upptäcka nya hot. Vi har stärkt säkerheten kring mobilt Bank-id”, konstaterade Birgitte Bonnesen.

Författare Åsa Wesshagen