Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

SWEDISH MATCH: KALIFORNIENLAG LÅNGT IFRÅN KLART ZYN-HOT (NY)

(Förtydligar och lägger till i tredje stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett lagförslag i den amerikanska delstaten Kalifornien kan sätta stopp för försäljningen av smaksatta tobaksprodukter och potentiellt även Swedish Match nikotinprodukt Zyn. Vd Lars Dahlgren pekar på att lagen är långt ifrån klar och om det skulle bli ett förbud hoppas Swedish Match på att Zyn kan undantas.

"Det är långt ifrån avgjort och det är långt ifrån avgjort om Zyn skulle komma att beröras i så fall. Om lagen nu skulle bli verklighet, tror vi ändå att det kan finnas möjligheter att man kan undanta nikotinportioner, men det är förstås inte säkert", säger Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt.

Zyn, som lanserades i USA 2016 och till en början enbart i de västra delarna av landet, säljs i huvudsak i sex olika smaker. Enligt den lista på smaker som lagförslaget innehåller omfattas samtliga Swedish Match sex Zyn-smaker. Utöver dessa har bolaget ett antal andra smaker och varianter där distributionen kan skilja sig åt mellan delstaterna. Swedish Match har två "smaker" som är mer neutrala, Zyn Chill och Zyn Smooth, som till exempel säljs i delstaten Massachusetts där ett förbud mot smaksatta produkter nyligen infördes.

Hur viktigt är just Kalifornien för er Zyn-försäljning?

"I omsättningshastighet per butik tillhör Kalifornien inte de toppsäljande staterna i västra USA, men däremot är det en stor stat och det är betydande volymer", säger Lars Dahlgren.

Vad skulle det betyda om det i slutänden blev ett förbud för Zyn i Kalifornien?

"Det är inte bra för kategorin eller för Zyn. Men dels har vi produkter som inte är smaksatta, dels blir det en dämpande faktor och inte en hundraprocentig faktor, i och med att det finns i stater runt omkring (som säljer Zyn, reds anm)", säger vd:n.

Lagförslaget riktar till stor del in sig på att smaksatta tobaksprodukter lockar nya unga användare och då inte minst inom kategorin e-cigaretter. I ett remissvar till lagförslaget argumenterar Swedish Match bland annat för att Zyn hjälper rökare att sluta röka och att rökfria produkter inte är ungdomars främsta val.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.