Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

SWEDISH MATCH: RISKEN FÖR NEDSRIVNING CHEW BAGS ÖKAT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedish Match räknar med att försäljningen av chew bags i Tyskland upphör så snart som nästa vecka och därmed har risken för ytterligare goodwillnedskrivningar ökat.

Det säger vd Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt.

Förvaltningsdomstolen i tyska Bayern har tidigare beslutat att vissa chew bags-produkter med varumärket Thunder som sålts i Tyskland inte ska klassificeras som tuggtobak och därmed inte tillåtas säljas på den tyska marknaden. Swedish Match överklagande har sedan dess nekats.

"Trots att domen är produktspecifik är Swedish Match av uppfattningen att försäljning av de flesta chew bags-produkter i dess nuvarande form kan komma att upphöra i Tyskland", skriver bolaget i fredagens delårsrapport.

När tror ni att försäljningen av chew bags har upphört i Tyskland?

"Om någon vecka. Domen stänger inte för försäljningen av tuggtobak men i praktiken är viljan att sälja chew bags, även om det inte är de här specifika produkterna, väldigt låg. I det korta till medellånga perspektivet ser vi inte att vi kommer att sälja chew bags överhuvudtaget i Tyskland", säger Lars Dahlgren.

Efter beslutet från förvaltningsdomstolen i Bayern gjorde Swedish Match en nedskrivning om 367 miljoner kronor avseende bolagets europeiska tuggtobaksverksamhet i bokslutet för 2019, vilket motsvarade lite drygt halva goodwillvärdet.

Ni har inte gjort några ytterligare goodwillnedskrivningar. Hur kommer det sig?

"Vi gjorde en beräkning när vi tog den tidigare nedskrivningen som byggde på antaganden om stora restriktioner", kommenterar vd:n.

Men nu har det väl blivit ett bryskare stopp jämfört med vad ni trodde då?

"Vi har väl mindre marginal i våra beräkningar än vad vårt tidigare basscenario visade. Så risken för en ytterligare nedskrivning har ökat", säger Lars Dahlgren.

Försäljningen av chew bags på den tyska marknaden under sexmånadersperioden som slutade den 30 juni 2020 uppgick till 46 miljoner kronor, ett belopp som ser ut att försvinna i den framtida redovisningen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.