Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-12

TECH: KINESISKA BOLAG AVSTÅR IPO PGA ÖKAD PEKINGTILLSYN - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera kinesiska techbolag har på senare tid valt att slopa börsnoteringsplaner efter att Peking i allt högre utsträckning riktat ett vakande öga mot bolag med sådana avsikter, rapporterar Reuters.

Trenden att avstå från att gå mot börsen startade med turbulensen kring Ant Group, det från e-handelskonglomeratet Alibaba avknoppade fintechbolaget som var på väg mot världens genom tiderna största noteringsemission. Myndigheterna slog ner hårt mot planerna sedan Alibabagrundaren Jack Ma fällt kommentarer om vad han ansåg var ett trögt kinesiskt finansiellt system.

Sedan dess har över 100 bolag på eget initiativ dragit tillbaka ansökningar om att notera aktier på den nyinrättade så kallade Star-listan, en noteringsplats som var ämnad att konkurrera med Nasdaq om techbolagen, samt från Shenzhenbörsen Chinext.

Enligt Reuters källor beror skeendet på en oro hos bolagen för att myndigheternas ökade tillsyn ska leda till förseningar, noteringsstopp eller till och med kostsamma sanktioner.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.