Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-29

Teckningsoptioner ska vända trenden

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT:

Ännu ett optionsprogram i LeoVegas

Under sommarmånaderna kallas det till många extrastämmor som ofta bara har en enda punkt på dagordningen; att inrätta ett optionsprogram till cheferna. Aktiespararna anser att beslut om incitamentsprogram ska tas på årsstämmorna som har större legitimitet i och med att betydligt fler aktieägare deltar då än i extrastämmorna under juni, juli och augusti.

Spelbolaget LeoVegas höll extrastämma på onsdagen för att man vill ge ca 70 chefspersoner möjlighet att få teckningsoptioner. Enligt ordförande Mårten Forste har dessa själva önskat ett sådant optionsprogram och förhoppningsvis ska dessa optioner göra att de arbetar hårdare framöver genom att de själva gynnas av att det går bättre för bolaget och att aktiekursen därmed stiger.

Tyvärr har optionsprogram som LeoVegas tidigare har utfärdat inte medfört någon belöning för de anställda, men skam den som ger sig, anser tydligen styrelsen. Risken att de anställda som förespeglas vinst, blir besvikna och säger upp sig om den uteblir, verkar man bortse från.

Kritiska aktieägare

Flera aktieägare uttryckte skepsis mot styrelsens förslag och föreslog andra morötter för de anställda, men ordförande Mårten Forste ansåg att man uttömt andra möjligheter och att detta förslag ska kunna få fart på företaget. Aktien har på 19 månader backat mycket kraftigt från 109 kronor till dagens 33 kronor vilket till en liten del har att göra med den nya beskattning som infördes vid årsskiftet, men det stora kursraset skedde redan under 2018.

Stora koncerner som IKEA och HM har byggts upp utan incitamentsprogram, men med stort engagemang från grundarna. Det var inte förrän HM införde ett personaloptionsprogram som resultaten började sjunka.

Förslaget till teckningsoptioner i LeoVegas röstades igenom med "erforderlig majoritet" och förhoppningsvis ska det medföra att den sargade aktien återhämtar sig.

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.