Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-20

TEKNIKFÖRETAGEN: NOG VARIT ÖVERRASKANDE OM FACKEN SVARAT JA NU

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Man ska inte dra alltför stora växlar på att Facken inom industrin svarade nej på det första medlarbudet i industrins avtalsförhandlingar, det hade närmast varit överraskande om de sagt ja.

Det säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen efter att Teknikföretagen och övriga arbetsgivare inom industrin svarat ja på ett första medlarbud, medan facken alltså sagt nej.

"Man ska inte dra alltför långtgående slutsatser av det. Det hade nästan varit överraskande om de svarat ja i dag. Det är tio dagar kvar på förhandlingarna och utifrån deras utgångspunkter är det kanske lite för tidigt att säga ja nu", säger han.

Han räknar med att industrin kommer att teckna sitt normerande avtal.

"Jag är optimist i grunden. Jag förutsätter att parterna har förmåga att ta ansvar och teckna avtal i enlighet med industriavtalets intentioner", säger han.

Enligt förslaget från medlarna, opo, ger avtalet löneökningar på 4,5 procent under 29 månader, motsvarande knappt 1,9 procent per år.

"I samband med att vi lämnat svaret har vi meddelat att det här är på gränsen på vad vi klarar av. Vi har också sagt att de frågor som är utestående, bland annat pensioner och vab, måste räknas in i de här 4,5 procenten om de ska in", säger Tomas Undin.

Han säger också att den period som nu är utan centrala löneökningar, från april till och med oktober i år, inte behandlas i budet. Facken inom industri har tidigare varit tydliga med att de på något sätt vill ha kompensation för denna period.

"Avtalet löper från den 1 november och 29 månader framåt. Retroaktivitetsfrågan behandlas inte i opos hemställan", säger Tomas Undin.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.