Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-02

Teknikjätten Apple vinstvarnar: "Spiken i kistan för Faang-temat"

wysiwyg_image wysiwyg_image

Teknikföretaget Apple sänker sin intäktsguidning för kvartalet som slutade den 29 december som är det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Apple bedömer nu att kvartalsintäkterna preliminärt uppgick till cirka 84 miljarder dollar och att bruttomarginalen blev cirka 38 procent.

Orsaken till prognossänkningen är betydligt större ekonomisk svaghet än förväntat i vissa framväxande ekonomier, särskilt i Kina.

Det framgår av ett pressmeddelande som släpptes på onsdagskvällen en halvtimme efter USA-börsernas stängning. Aktien rasar i efterhandeln. 

Sammantaget har Apple i kvartalet sålt färre nya mobiltelefoner än vad bolaget hade förväntat sig.

Apple konstaterar att intäktsguidningen är lägre än bolagets ursprungliga guidning för kvartalet medan övriga guidade poster ligger ungefär i linje med vad bolaget har guidat för.

Apples rörelsekostnader blev preliminärt cirka 8,7 miljarder dollar medan posten övriga intäkter/kostnader uppgick till cirka 550 miljoner dollar. Den justerade skattesatsen blev ungefär 16,5 procent.

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark kommenterar beskedet

- Vinstvarningen bekräftar det många av oss har redan befarat med en mättad iPhone-efterfrågan och indikationerna i leverantörsledet, säger analytikern och fortsätter:

- Den 17 oktober varnade jag för att "Apple-aktien såg riktigt sårbar ut"och varnade för den kinesiska slagsidan i bolaget. Aktien kostade 225 dollar då och har sedan dess rasat cirka 30 procent

- Det är ett extremt stort fall på kort tid för ett av världens största börsbolag, menar Ahnemark

Vad betyder Apples vinstvarning för USA-börsen i detta läge?

- Det är sämsta tänkbara tajmning för både riskaptiten och för marknadssentimentet. Det här är sannolikt spiken i kistan för det hajpade Faang-klustret. Bolagets vikt i börsindex får dessutom stor effekt, avslutar Christoffer Ahnemark

YTTERLIGARE LÄSNING: Börsåret 2019 börjar svagt: "Kloka aktieval enda livbojen"

Redaktionen

Källa: Direkt 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.