Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-13

TELEKOM: BT VARNAR FÖR MASSAVBROTT OM HUAWEI STOPPAS - BBC

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På tisdagen väntar ett slutgiltigt beslut om Huaweis framtid i de brittiska telekomnät som ska förse medborgarna med nästa generations mobiluppkoppling, så kallad 5G. En av de största operatörerna, BT, varnade på måndagen för att ett storskaligt stopp mot Huawei kan få besvärliga följder i form av nätavbrott.

Brittiska regeringen har under flera år pressats från amerikanskt håll om att utesluta det spionageanklagade kinesiska Huawei ur den nätverksteknik som ska förse landet med 5G. Men BT:s vd, Philip Jansen, vädjade på måndagen till regeringen om att inte gå för fort fram. Det kan utöver nätverkstrubbel vålla säkerhetsluckor, sade Philip Jansen i en intervju med BBC Radio.

"Om vi helt och hållet ska göra oss av med Huawei skulle vi i idealfallet behöva sju år på oss, och kanske lösa saken på fem år", sade vd:n.

Pressen mot brittiska regeringen, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, har ökat sedan i januari när ett ställningstagande gjordes mot ett totalt uteslutande av Huawei.

Kina har dock sedan dess utökat sina interventioner i den forna brittiska kolonin Hongkong via en ny säkerhetslag och saken har också fått tyngd av anklagelser om att Kina försökt dölja coronavirusutbrottet, skriver Reuters.

Om de brittiska teleoperatörerna nu får order om att helt undanta Huawei, som anklagas för att möjliggöra spionage för Pekingregimen via så kallad bakdörrsteknik till andra länders telekomnät, snabbare än på fem år så kan risken öka väsentligt enligt BT.

"I det fall där allt måste ske med ytterlig brådska kommer vi försättas i en situation där servicen för 24 miljoner BT-mobilabonnenter hamnar i riskzonen för avbrott", sade Philip Jansen.

Huawei är världens största tillverkare av telekomnätverksutrustning vid sidan av Ericsson och Nokia.

Det kinesiska bolaget har ihärdigt förnekat USA:s anklagelser, som också innefattar illegal handel med länder som Nordkorea och Iran som båda belagts med sanktioner av FN, samt bedrägerier och statsstöd som möjliggör prisdumpning. Enligt vissa bedömare riskerar prisfördelen bidra till att ge Kina överhanden i utrullningen av kommande generationers kommunikationssystem, särskilt i världens utvecklingsmarknader.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.