Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-11

TELEKOM: TILLVERKARE AV NOKIALURAR TAR IN NYTT KAPITAL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telefontillverkaren HMD Global, som har rätten att nyttja varumärket Nokia på sina produkter, har fått in 230 miljoner dollar i ny finansiering, från bland annat Google, Qualcomm och Nokia. Pengarna ska investeras i utvecklingen av en ny generation 5G-kompatibla Nokiatelefoner.

Det rapporterar CNBC.

Den Esbo-baserade firman ska även använda kapitalet till marknadssatsningar i Brasilien, Afrika och Indien, samt att utveckla och tillhandhålla diverse mjukvarulösningar.

Bolaget har haft rättigheterna att designa och sälja Nokiatelefonerna sedan bolaget tillsammans med kinesiska Foxconn köpt Nokias telefonverksamhet från Microsoft 2016. I upplägget tillverkar Foxconn de HMD-utvecklade enheterna och Nokia får royaltybetalningar baserat på försäljningsvolymerna.

HMD uppgav till CNBC att bolaget hade en nettoomsättning på 1,7 miljarder euro 2019, ned nästan 30 procent från det föregående året. Minskningen är enligt bolaget hänförlig en minskad marknadsaktivitet, eftersom HMD saknat kapital till att genomföra de investeringar som krävts.

HMD ville inte avslöja bolagets värdering i finansieringsrundan, som den sade var den första i raden av flera större rundor.

Den största ägaren av HMD är Smart Connect, en private equity-fond som förvaltas av den tidigare Nokia-chefen Jean-Francois Baril.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.