Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

TELIA: AKTIEN HANDELSSTOPPAD EFTER TURKCELL-UPPGIFTER (NY2)

(Lägger till: uppgifter från Dagens Industri i näst sista stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handeln med aktien i Telia stoppades av marknadsplatsoperatören Nasdaq på tisdagseftermiddagen.

Aktien noterades vid tidpunkten för stoppet 5,5 procent högre än måndagens stängning. En del av uppgången kom efter uppgifter från Bloomberg News om att Telia kan vara på väg att sälja sitt innehav i den turkiska operatören Turkcell. Telia äger cirka 24 procent av aktierna i Turkcell.

Stoppet beror på ännu icke offentliggjord information av insynskaraktär, enligt handelsmeddelandet från Nasdaq.

Turkcell, vars aktie är noterad i Istanbul och New York, har ett marknadsvärde om nästan 4,1 miljarder euro och med det som utgångspunkt är Telias innehav värt cirka 10,3 miljarder kronor. De förhandlingar som Telia nu befinner sig i med statlig turkisk fond avser, enligt Bloombergs uppgifter, hela eller delar av innehavet.

"Det är ingen hemlighet att vi har en ambition om att lämna Turkiet", citeras en icke namngiven talesperson för Telia i Bloomberg News artikel.

Telia är "väldigt nära" att sälja aktier i Turkcell, uppger anonyma marknadskällor för Dagens Industri. Tidningens uppgifter gör även gällande att den statliga turkiska investeringsfonden Turkey Wealth Fund också kommer att köpa ut övriga delägare i Turkcell Holding, ryskägda Letterone och Çukurova från Turkiet.

Telia har varit ägare i Turkcell under många år och under denna period har det pågått mer eller mindre intensiva konflikter med andra ägare i den turkiska operatören, däribland Çukurova som fortfarande äger cirka 14 procent av Turkcell-aktierna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.