Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

TELIA: HOPP OM STRATEGISKA GREPP MED NY VD PÅ PLATS- ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med nya vd:n Allison Kirkby på plats hoppas analytikerna att Telias halvårsrapport kan innehålla strategiska initiativ och eventuellt även något typ av nya mål.

Det framgår av en rad analyser inför teleoperatörens delårsrapport.

"Andra kvartalet var vd Allison Kirkbys första, så det finns en chans för nya långsiktiga finansiella mål men vi bedömer att det är mer sannolikt med mål endast för innevarande helår", skriver DNB Markets i en analys.

Trots att det kan vara för tidigt för den nytillträdde vd:n att presentera en ny strategi menar DNB att det kan vara läge att komma med en ny guidning kring 2020 års ebitda-utveckling, eftersom bedömningen kring effekterna av covid-19 nu sannolikt har klarnat något.

"Nya vd:n Allison Kirkby har både erfarenhet av ('track record') och mandat för att göra förändringar, och vi ser stor potential kommersiellt sett såväl som på kostnads- och capex-sidan", skriver Carnegie, som dock räknar med att en ny strategi och nya mål presenteras först mot slutet av 2020.

I det första kvartalet drog Telia tillbaka sin resultatguidning och sänkte sin kassaflödesprognos till 9,5-10,5 miljarder kronor för 2020 (från tidigare 10,5-11,5) som en följd av att coronaviruskrisen haft en negativ effekt på bolagets TV- och mediasegment.

Även inför andra kvartalets rapport står osäkerheten kring den negativa effekten för TV- och mediaenheten i fokus, menar Pareto Securities.

"Vi räknar med att den totala negativa effekten på det operationella fria kassaflödet i verksamheten blir runt 1 miljard kronor under 2020", skriver Pareto Securities.

I det andra kvartalet tar också Telia en kapitalförlust om 3 miljarder kronor i samband med försäljningen av andelen i Turkcell.

Vidare har bolaget köpt de svenska och finländska rättigheterna till Champions League i TV4 och CMORE under 2021-2024. Enligt Kepler Cheuvreux väntas utbetalningarna för rättigheterna påverka det andra och tredje kvartalets kassaflöden negativt.

"Telia bedöms dock ha inkluderat det i sin prognos för året vilket vi ser som ett styrkebesked", skriver Kepler Cheuvreux.

För det andra kvartalet räknar analytikerna med att Telias nettoomsättning uppgår till 21.537 miljoner kronor (21.190), enligt Infronts sammanställning av nio analytikers estimat.

Det justerade ebitda-resultatet väntas minska till 7.177 miljoner kronor (7.465) under kvartalet, enligt Infront.

Telias rapport läggs fram fredagen den 17 juli klockan 7.00. En rapportkonferens inleds klockan 10.00 samma dag.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.