Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-11

Telia på startlinjen – redo att köra för hållbara affärer

Telias årsstämma 2019 drog ingen stor skara aktieägare. Aktien har haft en dyster utveckling på börsen allt sen start, men VD Johan Dennelind gjorde en engagerad insats på stämman och pekade på framtida möjligheter. Och de finns onekligen. Digitalisering, IOT (internet of things) och 5G. Svårt bara att avgöra om Telia kommer att vara en av vinnarna i kapplöpningen om morgondagens uppkopplade användare.

Vår största folkaktie med nästan 500 tusen aktieägare lockade knappt 200 aktieägare till stämman på Cirkus i Stockholm. VD berättade att 2018 var ett bra år för bolaget och för aktieägarna med aktien upp 12 procent. Genom förvärven  av Get och TDC i Norge och Bonnier Broadcasting ska rörelseresultatet  i år öka med fyra miljarder kr. Köpet av Bonnier Broadcasting ska ännu godkännas i Bryssel. Det är en viktig pusselbit i det Telia som nu börjar ta form. Genom förvärvet vill Telia komplettera sitt tjänsteutbud inom mobilt och bredband med innehåll. Affärsmodellen bygger på att konsument köper mer från samma leverantör. Vägen till bättre affärer går via att paketera tjänster inom bredband, mobilt och innehåll.

Utvecklingen går i rasande takt. 50 procent ser idag teve on line. Bland yngre är det hela 70 procent.  

När vi talar om IOT så innebär det att dela data. Telia är leverantör av säkra system och nät och har redan idag två miljoner uppkopplingar med cirka en miljard i omsättning. IOT spås bli 50 gånger större än internet. Telia ligger i startgroparna för att vara med när en öppen plattform kommer att väljas senare i år av Stockholms stad. Marknaden i Norden och Baltikum uppgick  2017 till 20 miljarder kr och växer årligen med nio – 14 procent.

5G, nästa generation mjukvara, är uppkoppling av fysiska produkter till skillnad från 4G som är byggd för att kommunikation mellan individer. 5G, som är väsentligt snabbare, är en nödvändighet för att vi ska kunna utnyttja den moderna digitaliserade tekniken fullt ut. Intjäningsförmågan för 5G anser Telia är affärsdriven. Betalning sker inte per pryl utan Telia tar betalt för att tillhandahålla nätet och data. Inom tre år räknar Telia med att ha rullat ut 5G-tekniken.

Avslutningsvis berörde ordföranden Marie Ehrling frågan om delning av Telia, uppgifter som cirkulerat i pressen. ”Det finns inget värde att stycka bolaget” var hennes raka svar. Hon hann också slå ett slag för rörliga ersättningar till ledningsgruppen. Något som Telia som storbolag på börsen inte har, då huvudägaren, staten med drygt 37, bestämt säger nej.

Bevakare: Maria De Geer

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.