Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-31

Telia säljer allt i Megafon

wysiwyg_image

Telia säljer sitt innehav om 19,0 procent i Megafon till Gazprombank till ett pris av 514 rubel per aktie, totalt motsvarande cirka 8,6 miljarder kronor. Försäljningen ger en positiv pro forma effekt på nettoskuld/EBITDA med 0,3x.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi sålde nyligen 6,2 procent av vårt innehav i Megafon och nu sätter vi punkt för Telia Companys ägande i Megafon helt i linje med vår strategi", kommenterar vd säger Johan Dennelind i pressmeddelandet.

Telias innehav i MegaFon har klassificerats som en finansiell tillgång.

Telia har utfört en due diligence-process samt gjort bakgrundskontroller av parten som är involverad i transaktionen.

Gazprombank är Rysslands tredje största bank och finansierar köpet av aktier i MegaFon med tillgängligt kapital. Transaktionen inkluderar inte någon form av finansiering eller kreditgivning från Telia eller annan part. EU och USA har fört upp ett flertal ryska banker, däribland Gazprombank, på sanktionslistor.

Gazprombank är föremål för EU:s kapitalmarknadssanktioner och för amerikanska Directive 1 sanktioner. Sanktionerna förbjuder amerikanska och europeiska företag från att direkt eller indirekt finansiera enheter som är föremål för sanktionerna.

"Transaktionen av Telia Companys innehav i Megafon omfattar inte någon form av finansiering av Gazprombank eller någon handel i aktier eller andra värdepapper utställda av Gazprombank. Därför omfattas inte transaktionen av sanktionerna", heter det.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.