Du är här

2018-08-31

Tencent rasar efter spelrestriktioner

wysiwyg_image

Spelbolaget Tencent faller efter att det kinesiska utbildningsdepartementet valt att gå ut med en restriktion kring spelande online för barn. Det rapporterar Financial Times.

Det kommer även att införas begränsningar kring nya lanseringar av onlinespel. Åtgärderna görs för att förhindra att barn blir beroende av spelande och inte får ögonproblem som närsynthet.

"Regeringen är fast besluten om att förhindra spelberoende hos barn", sade analytikern David Dai på Bernstein Research till Financial Times.

Att antalet spel kommer att begränsas gör att marknaden kommer att minska menar tidningen.

Rasar efter beskedet

Spelutvecklaren Tencent, som specialiserat sig på onlinespel, föll 5 procent under fredagen.

Tencent visade i den senaste rapporten på en oväntad minskad vinst i sin spelverksamhet. Detta på grund av tröga processer för att nya spel ska kunna lanseras i Kina.

wysiwyg_image

Tencent äger även den populära chattplattformen WeChat

Restriktioner

Enligt restriktionerna är användningen av smarta telefoner och tablets begränsat till en timme per dag för barn som ännu inte börjat skolan med högst 15 minuter långa sessioner som ska användas i utbildande syfte.

Barnen uppmuntras även att spendera tid utomhus rapporterar Financial Times.

För att förhindra närsynthet ges även tips om bokläsning samt att inte läsa böcker på elektroniska apparater när man går, äter, ligger i sängen, i dåligt ljus eller i direkt solljus.

Spelbolag som Tencent och Netease väntas påverkas av dessa restriktioner. Netease föll med över 7 procent i New York under torsdagen enligt Bloomberg News.

I en kommentarer från investmentbanken Citi rapporterat av Bloomberg News, kommer begränsningarna inte att påverka intäkterna för dessa spelbolag i någon större grad. Detta då dessa bolag tidigare har infört begränsningar av spelande för barn.

Nomura menar i en kommentar att det inte kommer att påverka kommande spel i så hög utsträckning. Restriktioner av kommande spel ser inte den japanska investmentbanken som troligt och anser att det nu är ett bra läge att plocka upp både Tencent och Netease. Enligt uppfter i Bloomberg News.

Även Huatai Research är positiva på sikt men ser på kort sikt viss oro kring dessa bolag. Huatai menar att de kinesiska restriktionerna kommer att gynna de väletablerade bolagen på sikt, som Tencent. Detta baseras på att Tencent tidigare infört åldersbaserade tidsbegränsningar vilket inte fått någon större påverkan på intäkter från spelande. Detta rapporterar Bloomberg News.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.