Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-20

”Tesla bland textilier”

Årsstämma i Polygiene AB hölls på Malmö börshus, fredagen den 17 maj 2019. Knappt 20 aktieägare representerade cirka 18 % av rösterna i bolaget hade tagit sig till stämman  denna regniga majfredag. Ordförande Jonas Wollin hälsade ägarna välkomna till stämman och lämnade över ordet till advokat Ola Grahn som valdes till ordförande för stämman.

VD Ulrika Björk inledde sin presentation med att nämna att Polygiene är en världsledande leverantör av luktkontroll i sportutrustning, mode och andra textilmaterial med målet att användare ska känna sig fräscha. Under 2018 omsatte bolaget 69 miljoner kronor vilket motsvarade en ökning om 4,2 %. Bolaget avyttrade affärsområdet Protective där verksamheten låg utanför textilier, vilket genererade 10,6 miljoner kronor. Under 2018 har fokus legat på att renodla verksamheten och omarbeta strategier för sälj- och marknad. Ulrika Björk är inte nöjd med försäljningen till befintliga kunder men konstaterar samtidigt att man varit framgångsrika med införsäljning till nya kunder. Försäljningsmässigt största regioner är USA, Europa och Asien.

Ulrika Björk fortsatte med att konstatera att bolaget under 2018 gjorde ett viktigt genombrott inom hemtextilsegmentet i Nordamerika då man började samarbeta med Sunham Home Fashions, som är en av de största importörerna av hemtextilier i USA. I december etablerades Polygiene i Hong Kong vilket är startskottet på den enorma och snabbväxande marknaden i Kina. Samtidigt fortsatte satsningen i Sydamerika där framförallt den brasilianska marknaden är i fokus. Skor är ett viktigt fokusområde framåt då potentialen är väldigt stor då marknaden för odörkontroll i skor är över 450 miljoner par skor om året.

Bolaget presenterade sin Q1-rapport strax innan stämman. Ulrika Björk konstaterade vid stämman att bolaget ökade omsättningen med 7,9 % under kvartalet trots utmaningar hos några av bolagets partners där volymtillväxten stagnerat eller till och med backat. Detta gäller primärt i Nordamerika där konkurrensen är hård och man tappat marknadsandelar.

Aktiespararnas representant Victor Johansson informerade vid stämman att Aktiespararna i år bland annat fokuserar på bolagens hållbarhetsarbete och undrade hur Polygiene arbetar med frågan. Ulrika Björk menade att hållbarhet är en bärande idé i bolagets existens. Ambitionen är att Polygiene ska betraktas som en Tesla bland textilier. Miljöfördelarna med Polygiene är ett minskat behov av att tvätta kläderna och att produkten håller och kan användas längre innan den behöver slängas. Ulrika Björk poängterade att vi varje år slänger nästan 10 kg textil per person och att det idag tillverkas dubbelt så många plagg som år 2000.

Med Polygiene-behandlade kläder skapas förutsättningar för en förlängd livslängd på kläder och textiler. Funktionen tvättas inte ut utan Polygiene garanterar att funktionen finns kvar under hela produktens livslängd. Polygiene har olyckligtvis hamnat i skottgluggen för en intensiv kampanj från Svenskt vatten mot silver i sportkläder vilket Ulrika Björk menar är osjyst och inte bygger på vetenskapliga slutsatser. 

Victor Johansson undrade vad som låg bakom att man polisanmälde den förra VD:n i juli i fjol för grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Ulrika Björk berättade att bolaget efter stämman i fjol anlitade en konsultfirma som gick igenom bolaget och fann en mängd transaktioner och kvitton från 2012 och framåt som inte hörde till bolagets verksamhet. Detta ledde till polisanmälan och enligt uppgift så ska polisutredningen pågå och vara prioriterad.

Victor Johansson undrade också om målet på en omsättning på 400 miljoner kronor ligger fast. Ulrika Björk menade att målet ligger fast och man absolut tror att det är möjligt. Ulrika Björk avslutade med att säga att utmaningen för Polygiene är att visa på det mervärde Polygiene skapar. Att bevisa att Polygiene leder till ökad försäljning/marginal. Bolaget ska också hamra in budskapet: Wear more, Wash less.

Vid stämman nyvaldes styrelseledamöterna Ebba Fåhraeus och Håkan Lagerberg. Håkan Lagerberg är idag VD och styrelseledamot i Swedencare AB. Han har också köpt mycket aktier i Polygiene på senare tid och är nu största ägare i bolaget. 

Aktiespararna röstade nej till förslaget om det generella bemyndigandet för nyemission av aktier.

Bevakare: Victor Johansson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.