Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-22

Tesla bränner miljoner – i timmen

wysiwyg_image

Elbilstillverkaren Tesla har under de senaste tolv månaderna förbrukat mängder av kapital: 480.000 dollar i timmen, enligt Bloomberg News beräkningar. Med denna förlusttakt skulle bolagets nuvarande kassa sina i augusti.

De flesta bedömare räknar dock inte med att Tesla kommer att fortsätta göra av med pengar i riktigt samma höga takt som nu. Bolaget håller för tillfället på att öka produktionen av den kommande modellen 3, något som väntas leda till att pengar så småningom även flödar in i bolaget.

Men Tesla väntas trots detta få behov av att fylla på kassan framöver. Ett sätt att klara detta är bolagets grundare och vd Elon Musks senaste planer, enligt vilka Teslas kunder ska förskottsbetala stora summor för bilar som ska levereras någon gång i framtiden. Teslas kommande sportbil, Founders series roadster, kommer att kosta köparna 250.000 dollar i förskottsbetalning, trots att själva bilen inte väntas bli klar förrän om mer än två år. Bolag kan också förhandsbeställa elektriska lastbilar för 5.000 dollar - fordon som väntas gå i produktion 2019.

"Oavsett om de klarar sig tio månader eller ett år, så behöver de pengar och det snabbt", säger Kevin Tynan, analytiker vid Bloomberg Intelligence, som uppskattar att Tesla kommer att behöva ta in minst 2 miljarder dollar i nytt kapital fram till mitten av 2018.