Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-16

TF: V-REKYL MEN NORMALISERING LÅNGT BORT, SVENSK BNP -4% I ÅR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter det värsta raset i global BNP så långt tillbaka som det finns meningsfulla data har världsekonomin studsat upp igen ordentligt under sommaren, men redan nu finns tecken på att kraften gått ur återhämtningen och en normalisering ligger långt bort.

Det bedömer Teknikföretagen i en konjunkturuppdatering som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Visserligen räknar vi med att global BNP ökar mycket kraftigt under tredje kvartalet, men mycket tyder på att luften redan börjat gå ur återhämtningen. Högfrekventa data som industriproduktion, detaljhandel, etcetera, från flertalet länder visar tydligt att utvecklingen i juli var betydligt svagare än under de närmast explosiva månaderna maj-juni", skriver Teknikföretagen

Sedan fortsätter återhämtningen i allt långsammare takt under 2021 och global BNP har i slutet av 2021 inte återtagit hela raset jämfört med sista kvartalet 2019. Teknikföretagen påpekar dock att världsekonomin normalt växer och i jämförelse med ett tänkt normalläge utan coronakrisen ligger BNP i slutet av 2021 nästan 5 procent lägre, en V-formad återhämtning till trots.

Dessutom finns det anledning att räkna med att coronakrisen, liksom finanskrisen, ytterligare kommer att pressa ned produktivitetstillväxt och underliggande tillväxtförmåga i ekonomin. Detta till följd av bland annat förkortade globala värdekedjor och fler zombieföretag i spåren av en ännu längre period med låga räntor. Till detta kommer oklara effekter av digitalisering och nya arbetssätt med färre fysiska möten, som kan påverka produktiviteten åt båda håll.

"Förutom långsammare välståndsökning innebär lägre potentiell tillväxt att BNP-gapet sluts tidigare, vilket kan få konsekvenser i form av tilltagande inflationstryck framöver", skriver Teknikföretagen.

Svensk BNP väntas sjunka med 4,0 procent i år för att sedan växa 3,5 procent under 2021. I sin senaste prognos, i maj, räknade Teknikföretagen med ett BNP-fall på 5,2 procent i år följt av en tillväxt på 4,1 procent under 2021.

"Årets ekonomiska kris är unik då den startades av en pandemi och olika hinder för att motverka smittspridningen vilket i synnerhet drabbade hemmaekonomin. Till skillnad från tidigare kriser, exempelvis finanskrisen 2008-2009, har förutom industrin därför också tjänstesektorn drabbats brett. Endast ett fåtal branscher har gynnats av hur pandemin påverkat konsumtionsmönster", skriver Teknikföretagen.

För ovanlighetens skull har krisen därmed inte drivits av minskade investeringar, men den har ändå fått betydande effekter på investeringarna, där dock bygginvesteringarna håller emot. Exporten har påverkats kraftigt negativt och väntas framöver återhämta sig gradvis i linje med världshandeln.

Hushållens konsumtion har efter ett historiskt ras visserligen återhämtat sig starkare än väntat under sommaren, men restriktioner kring folksamlingar och resor väntas ändå lägga sordin på konsumtionen under resten av 2020.

Arbetslösheten väntas fortsätta stiga till drygt 10 procent i slutet av året, för att sedan vända långsamt ned igen. Men även under 2021 blir arbetslösheten i genomsnitt nästan 9 procent.

Teknikföretagen räknar med att produktionen i svensk teknikindustri faller med 18 procent i år för att sedan växa med 12 procent nästa år. I maj väntades en nedgång på 15 procent i år följts av 12 procents uppgång under 2021.

"Med dessa siffror når vi inte upp till 2019 års produktionsnivå nästa år. Hemska tider!", skriver de.Teknikföretagen 2020 2021
==============================================================
BNP -4,0% 3,5%
Arbetslöshet 8,8% 8,9%
==============================================================


Bild: BNP-prognosFörfattare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.