Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-18

TIKTOK: PLANERAR USA-IPO OM ORACLEAVTAL GODKÄNNS - MEDIA (NY)

(Tillägg: På flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska ägarbolaget Bytedance förbereder en amerikansk börsnotering av Tiktok Global, den enhet som lagt fram ett avtalsförslag om teknikdelning med amerikanska Oracle för att slippa stängas ned, rapporterar Nikkei Asian Review.

Börsnoteringen, som ska vara en del av avtalsförslaget, är enligt källorna ämnat få USA:s regering att se mellan fingrarna på Bytedance vägran att avyttra videoappen Tiktoks amerikanska verksamhet i sin helhet till ett USA-ägt bolag, skriver tidningen.

Tiktoks börsnotering skulle bli en av de största någonsin, givet att bolaget värderas till över 50 miljarder dollar av dess ägare.

USA:s president Donald Trump har beordrat Tiktok att sälja av verksamhet mot bakgrund av att den bland ungromar omåttligt populära videoappen anses kunna utgöra säkerhetshot mot amerikansk nationell säkerhet. Över 100 miljoner amerikaner har laddat ner appen, som har en målgrupp på 16-24-åringar.

Bytedance vill lösa situationen genom ett teknikdelningsavtal med amerikanska Oracle, som rattas av den uttalade Trumpsupportern Larry Ellison.

Donald Trump har dock upprepat att han är emot att låta Bytedance förbli majoritetsägare av den amerikanska Tiktok-enheten och låta denna tjäna pengar på amerikanska användardata. Därför ska Bytedance (som ägs till 40 procent av amerikanska riskkapitalbolag) ha övervägt att släppa in Walmart i affärsupplägget och således släppa 60 procent till amerikanska entiteter, enligt Reuters källor. Dagligvarukedjan Walmart var tidigare budgivare på Tiktok i ett konsortium med Microsoft. Det är dock oklart om även Microsoft fortsatt är med vid förhandlingarna.

Baktanken med en notering är att ytterligare kunna späda ut ägandet bland amerikanska investerare, skriver Reuters. Om Tiktok förbinder sig till en notering kan den ske inom ett år, enligt källorna.

Bytedance har också utfäst att 25.000 amerikanska jobb kommer skapas om affären går igenom då Tiktok vid grönt ljus från Vita huset avser förlägga högkvarteret till landet.

Samtidigt har dock tvivel såtts om att kinesiska staten ska sparka bakut och vägra ge Bytedance nödvändiga exportlicenser för att en affär med Oracle och eventuella konsortiepartner ska bli möjlig.


I Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoneys senaste avsnitt "15 september: Dagen D i apparnas världskrig" kan du höra mer om techkriget. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat <i>Apple Podcast</i>, <i>Spotify</i> och <i>Acast</i>.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.