Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-12

Tillbaka – för att vända byggjätten rätt: ”Ska vara bäst”

wysiwyg_image

Tomas Carlsson återvänder till NCC för att bli ny vd.
Aktien stiger kraftigt på beskedet.
– Jag har en bild av vad som behöver göras, säger han.

I den senare delen av ett turbulent 2017 fick Peter Wågström skulden för svag utveckling och sparkades.

Nu finns en efterträdare på vd-posten på plats i NCC.

Tomas Carlsson, med över 20 års erfarenhet i bolaget, ska få skutan på rätt köl igen.

NCC vill nog helst glömma 2017. Året var av tuff karaktär för byggjätten. Flera vinstvarningar meddelades, aktiekursen rasade och när det stod klart att rörelsemarginalsmålet, på 3,5 procent, var för långt bort tog tålamodet slut. Peter Wågström fick lämna sitt vd-uppdrag på dagen den 30 oktober.

Nu har NCC hittat en ny koncernchef. Tomas Carlsson, som i dag är vd för teknikkonsulten Sweco, tar jobbet. För 52-åringen är det som att komma hem igen.

– Jag började på NCC redan innan jag avslutat mina universitetsstudier. Sedan har jag jobbat omkring 20 år inom företaget (bland annat som affärsområdeschef för den svenska byggverksamheten). Klart att det känns speciellt, säger han till Aktiespararen.

”Inget lätt beslut”

Tomas Carlsson har varit Sweco-vd sedan december 2012. Under hans tid på posten har bolagets omsättning ökat från omkring 8 till 17 miljarder kronor medan aktiekursen stigit omkring 160 procent.

Att lämna Sweco är allt annat än enkelt, betonar han.

– Det var inget lätt beslut. Sweco är ett fantastiskt fint bolag med stora framtidsmöjligheter. Jag trivs otroligt bra. Samtidigt känner jag att jag lämnar över en verksamhet som står starkt och att jag kan bidra med mycket i NCC. Jag ser fram emot en ny utmaning.

Sökte du jobbet eller blev du kontaktad av NCC:s styrelse?

– De hörde av sig till mig.

Har en plan

Tomas Carlsson är en aning återhållsam i sina uttalanden gällande vad han vill förändra inom NCC.

– Jag har en bild av vad som behöver göras. Bolaget har ju haft problem, det är helt ofrånkomligt, men samtidigt vill jag vara lite försiktig. Jag måste börja jobbet och lära känna medarbetarna. Mycket har förändrats sedan jag var på NCC sist.

Vad kommer du att bidra med?

– Jag är envis, analytisk och har mycket erfarenhet från branschen (skratt). Jag är säker på att jag kan vara med och lyfta NCC.

Aktien klättrar

NCC:s aktie har stigit på nyheten om att Tomas Carlsson blir ny vd. B-aktien, vars kurs fallit nära 29 procent det senaste året, är upp omkring 4 procent vid 14.30-tiden. Samtidigt har Swecos aktie backat ungefär lika mycket.

Tomas Carlsson väntas inleda sitt uppdrag som koncernchef i juli 2018. Fram till dess sitter tillförordnade vd:n Håkan Broman, till vardags chefsjurist, kvar på posten.

– Jag anser att NCC ska vara det bäst presterande bolaget inom sektorn, säger Tomas Carlsson.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.