Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-05-26

Tin riktar öppen kritik mot kursrasaren: "Självförvållat"

wysiwyg_image

Från vänster: Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, grundarna av Tin Fonder. Till höger, Lars Wingefors, Embracers vd.

Tin Fonder har skickat ett öppet brev till sitt portföljbolag Embracer, vars aktie kollapsat på börsen sedan bolaget släppte sin kvartalsrapport tidigare i veckan samt vinstvarnat för andra veckan i rad.

I brevet riktar Tin kritik mot Embracer kring hur bolaget har hanterat kommunikationen för avtal och prognoser. Men man lyfter även fram att man tror på sektorn som framtidsinvestering.

"Vi är dock inte nöjda med kursutvecklingen fram till och efter rapporten för Q4 FY 22/23. Tyvärr tror vi att detta till stor del är självförvållat. Efter listbytet till Nasdaq Stockholm tycker vi inte att kommunikationen har varit i nivå med vad man rimligen kan kräva av ett börsnoterat bolag på huvudmarknaden", skriver fondbolaget.

På grund av att marknadsvärdet tagit en rejäl smäll i samband med att aktiekursen kollapsat anser Tin att Embracer snabbt måste formulera en ny strategi som innehåller dess framtida prioriteringar och hur bolaget ska jobba med sin kommunikation.

Kritik mot kommunikationen

Tin kommenterar även de debatterade prognoserna som bolaget har lämnat. Inom loppet av två veckor sänkte Embracer två olika prognoser på grund av olika anledningar, bland annat för att man räknat in avtal som ännu inte var färdigförhandlade.

"Utöver ovanstående anser vi att det sätt på vilket bolaget kommunicerade den finansiella prognosen har haft en tydlig negativ inverkan på investerarnas förtroende. I det sammanhanget anser vi att det är bättre att inte lämna någon finansiell prognos alls."

Om Embracer vill fortsätta med prognoser bör man enligt Tin vara mer aktiv med att uppdatera prognosen samt bara guida för innevarande år.

"Potentiella plattformsavtal eller andra satsningar som inte är säkra i den finansiella prognosen bör inte inkluderas."

Det borde även vara en prioritet för bolaget att kommunicera sina strategier och prioriteringar snabbare.

När Embracer kom med sin rapport i onsdags nästan halverades börsvärdet. Sedan dess har raset fortsatt och aktien är i skrivande stund ned över 1 procent för dagen.

Embracer utgör ett av Tin Ny Tekniks största innehav på 6,4 procent. Fondbolaget kontrollerar 0,96 procent av kapitalet och 0,65 procent av rösterna i Embracer. 

LÄS MERAktien kollapsade totalt - bankerna: Köp i raset