Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-23

Torslanda Property vill fyrdubbla

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: Enfastighetsbolaget Torslanda Property Investment, TPI, höll på torsdagen stämma för att besluta om köp av sex fastigheter som gränsar till deras hittills enda

Sagax och Nyfosa hade genom sitt gemensamma bolag Söderport, via dotterbolaget Västerport, initierat en affär där TPI adderar sex grannfastigheter till sitt enda innehav, en fastighet på Hisingen i Göteborg. TPI:s fastighet hyrs till största delen av Volvo Cars och de är även hyresgäster i de fastigheter som TPI nu köpte.

I ett slag blev TPI mer än fyra gånger större ifråga om såväl fastighetsvärde, hyresvärde och antal kvadratmeter. Även den genomsnittliga återstående kontraktstiden ökade och på köpet fick man en riskspridning avseende användningsområden av lokalerna. Köpet finansieras till en del grnom en apportemission till Västerport och till resterande del med banklån till ca 2% ränta. TPI:s vd Mattias Rickardsson berättade att man vill att TPI ska bli ännu större framöver.

 

Utdelning av aktierna?

Västerport får i och med affären 78,4 procent av aktierna i TPI. Sagax vd David Mindus uppgav vid stämman idag att Västerport har för avsikt att skicka aktierna vidare till sina ägare och så småningom kanske ytterligare ett par steg till Sagax och Nyfosas ägare som då får ett direktägande i tillgångar som man redan äger via de noterade bolagen Nyfosa och Sagax.

De nya aktierna i TPI emitteras till kursen 195.46 per aktie vilket är betydligt över dagens slutkurs på 167 kronor. TPI behöver arbeta hårt med att intressera marknaden att köpa aktier så att rabatten i kursen minskar. Utdelningen per aktie är fastställd till 8 kronor per år och trots att styrelsen räknar med att förvaltningsresultatet ska stiga till 18.70kronor per aktie avser man för närvarande inte att föreslå ökad utdelning. Jämfört med bankernas nollränta ger aktien i TPI en betydligt större avkastning så länge man tror att Volvo Cars är en stabil hyresgäst.

 

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.